Ce măsuri va lua Guvernul. Scutiri de taxe şi impozite pentru angajaţi şi firme?
În contextul epidemiei de coronavirus, Guvernul a elaborat un plan de nouă măsuri, menite să ajute firmele aflate în dificultate financiară şi pe angajaţii acestora.
1. Realocarea din bugetul de stat a unei prime tranşe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, în vederea achiziţionării de medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale.
2. Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure gratuit medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie.
3. Guvernul va finanţa o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naţionale CFR şi TAROM.
4. Scutirea de la plata contribuţiilor (CAS si CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajaţii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului şi divertismentului. Acestea vor fi suportate de către stat
5. Pentru persoanele aflate în izolare/carantină se va asigura plata facturilor pentru utilităţi şi suspendarea pentru 3 luni a plăţii ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coş minim de alimente celor aflaţi în izolare la domiciliu.
6. În situaţia în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populaţie.
7. Angajaţii IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus vor fi scutiţi de plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit.
8. Guvernul va elabora un plan privind stocurile de hrană pentru populaţie, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii şi retailerii de alimente.
9. Românii din ţară, precum şi cei din Diaspora care s-au întors acasă şi care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în ţară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus.
Măsuri pentru transportatorii rutieri români
Ministerul Transporturilor a anunţat o serie de măsuri de sprijin pentru transportatorii rutieri români, după ce ministrul Lucian Bode a avut discuţii cu aceştia în ultima săptămână. Au fost demarate demersuri pentru stabilirea unui coridor de transport pentru transportul rutier internaţional de mărfuri sau analizarea posibilităţii de a aplica anumite derogări, pentru conducătorii auto, de la regulile privind perioadele de conducere şi de odihnă. Companiile româneăti care până de curând prosperau transportând mărfuri și călători în România și în străinătate s-au trezit, peste noapte, cu mașinile goale sau trase pe dreapta, din cauza epidemiei de coronavirus.Ca urmare, sindicaliștii și oamenii de afaceri din branșă au cerut Guvernului Orban să ia măsuri pentru a-i ajuta să treacă peste această criză.
Coronavirusul trage pe dreapta navele
Criza mondială provocată de COVID-19 afectează cel mai mult sectorul transporturilor navale ca urmare a faptului că navele trebuie să stea în carantină şi la plecare, şi la sosire. În colaps va intra şi turismul de croazieră. Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, spune că transportul de mărfuri este afectat de pandemia de coronavirus care a cuprins toate continentele. „Echipejele navelor care vin din zonele roşii, cu probleme, şi acestea sunt din ce în ce mai extinse, sunt obligate să intre în carantină la descărcare. Acest lucru se întâmplă după ce marinarii stau în carantină şi în ţările de unde încarcă mărfurile“, explică liderul SLN, pentru adevarul.ro. Astfel, toate livrările de mărfuri sunt întârziate cu cel puţin 30 de zile, pentru că trebuie să intre în carantină din ce colţ al lumii ar veni şi oriunde s-ar îndrepta. Din punctul său de vedere, după criza transportului pe mare, dar şi pe uscat, va urma criza serviciilor, însă este greu de prevăzut cât va afecta omenirea, însă cu siguranţă va fi afectată toată economia globală.