Ce operaţii au suferit preşedinţii României

26 octombrie 2018 18:45   Național
Ultima actualizare:

Preşedinţii României nu au fost deloc ocoliţi de problemele de sănătate, atât în timpul mandatului, cât şi după. Cele mai multe necazuri medicale le-a avut Ion Iliescu, care este şi cel mai în vârstă dintre ei. Joi, Klaus Iohannis a ajuns pe mâna chirurgilor de la Spitalul Militar Central pentru o artroscopie, iar ieri a fost externat.

Se vede că preşedintele are ţara pe umeri, cum se zice în popor. Sau pasiunea pentru tenis l-a adus, din nou, pe Klaus Iohannis (59 de ani) la cuţit? În mai puţin de trei ani, şeful statului a făcut două operaţii la omoplaţi. Una în aprilie 2016, la umărul drept, şi una joi, la umărul stâng. Ca şi atunci, în urmă cu două zile Iohannis a fost supus unei artroscopii, la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Potrivit medicilor, totul a decurs normal, astfel că, ieri dimineaţă, şeful statului a fost externat. Încă de joi seară, doctorii au anunţat că „pacientul urmează tratament antialgic, antiinflamator şi cu antibiotice, începând procedurile de recuperare fizică”.

Traian Băsescu (66 de ani) a ajuns, în mai 2006, la cuţit din cauza unei hernii de disc. Intervenţia a fost efectuată de medicii austrieci de la Clinica AKH din Viena. Potrivit specialistului care l-a operat pe Băsescu, hernia pe care acesta o avea provocase probleme neurologice, preşedintele nemaiavând sensibilitate în partea inferioară a corpului din cauza tasării nervilor. În septembrie 2007, Băsescu a fost din nou supus unei operaţii, de data aceasta de tiroidă. Intervenţia s-a făcut la Spitalul Militar Central.

Ion Iliescu (88 de ani) a avut cele mai multe probleme medicale. În mai 2005,  a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru lărgirea a cinci vase de sânge, la Spitalul Elias. În iunie 2007 a ajuns din nou în sala de operaţie, de data aceasta la Paris. Atunci, medicii i-au pus al şaselea stent. O a treia operaţie a avut-o în 2012, când medicii de la Elias i-au cauterizat un polip apărut pe colon. 

Emil Constantinescu (78 de ani) a fost supus, în octombrie 2005, la Institutul Fundeni, unei interventii chirurgicale pentru o afecţiune a colonului. Atunci, prof. dr. Irinel Popescu a declarat că nu era vorba de cancer.

Ce este artroscopia?

Artroscopia este o intervenţie minim invazivă, prin care instrumente chirurgicale subţiri sunt introduse prin două sau trei incizii mici în umăr. Astfel, medicul examinează umărul printr-un instrument cu fibră optică, conectat la o cameră video (artroscop) şi tratează leziunile. După intervenţia care poate fi făcută fie sub anestezie generală, fie anestezie loco-regională, pacientul stă circa două ore la terapie intensivă, pentru a i se monitoriza funcţiile vitale. 

Mai multe