Ce reguli trebuie să respecte Liviu Dragnea și în ce condiții se poate întoarce la pușcărie
Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pe 27 mai 2019, a fost eliberat condiționat, ieri, 15 iulie, după 2 ani și 2 luni. Magistraţii Tribunalului Giurgiu au considerat că acesta s-a reabilitat. Există însă niște reguli pe care fostul lider PSD trebuie să le respecte, altfel se poate întoarce după gratii.
Conform legii, Liviu Dragnea (58 de ani) a avut dreptul să ceară liberarea condiționată după executarea a cel puțin două treimi din durata pedepsei.
Asta pentru că a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, iar instanța a avut convingerea că s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
Liviu Dragnea nu are voie să fie ales în funcții publice
Va lucra la firma fiului său, spune el, însă nu a demonstrat faptul că s-a îndreptat, atâta timp cât nici acum nu-și recunoaște vinovăția și declară că a fost deținut politic.
”Faptele sunt inexistente. Dosarul ăla este o rușine. DNA-ul ce a înțeles. Discutăm de un jaf generalizat, asta trebuie să facă DNA”, a declarat fostul președinte al PSD la ieșirea pe poarta Penitenciarului Jilava.
Până pe 15 iulie 2024, acesta nu are dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și nici să ocupe o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
În plus, timp de un an și 4 luni, până la finalizarea pedepsei, Dragnea va fi supravegheat de către polițiști. Iar în cazul în care va primi o nouă condamnare, chiar și cu suspendare, fostul politician se va întoarce în pușcărie.
Liviu Dragnea, încă două dosare în care este inculpat
Și să nu uităm că are două dosare la activ. Primul este ”Tel Drum”, care se află în cercetare la DNA încă din 2016, în care este acuzat că de constituire de grup infracțional organizat, folosire cu rea credință de documente ori declarații false și abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru alții.
În mai 2021, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul ”Trump”, pnetru trafic de influență și folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de folose necuvenite.
Două dosare în care Liviu Dragnea a fost condamnat
- În 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman Potrivit DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a menținut ilegal în posturi două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul PSD Teleorman, spune DNA.
Conform procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.
El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
- Pe 22 aprilie 2016, același Liviu Dragnea fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Fraude la Referendum”.
Citește și:
Liviu Dragnea, primele declarații după eliberare: „Am fost deținut politic. PSD? Toți sunt lași!”