Ce s-a ales de copiii lui Ion Creangă și I.L.Caragiale. Unul a fost alcoolic, altul îşi ura tatăl

21 iunie 2019 15:17   Național
Ultima actualizare:

Celebrii scriitori Ion Creangă și I.L.Caragiale ne-au lăsat opere nemuritoare care au îmbogăţit literatura română. Însă despre copiii lor se cunosc prea puține amănunte, iar existenţa lor s-a desfăşurat în umbra personalităţii iluştrilor părinţi.

Le studiem operele la școală, dar cunoaștem prea puțin despre viața lor personală. Despre Ion Creangă știm că a avut un soingur băiat, Constantin, despre care contemporanii spuneau ”un cioflingar de târg mediocru”. I.L.Caragiale a avut și el un băiat din flori despre care aflăm că își ura celebrul tată.

Celebrul povestitor Ion Creangă a avut un singur fiu, Constantin. El este rodul căsătoriei cu Ileana, fiica preotului Gregoriu de la Biserica ”Patruzeci de Sfinţi” din Iaşi. Constantin s-a născut în 1860, într-o familie unde buna înţelegere lipsea cu desăvârşire, după cum arată şi criticul George Călinescu în ”Viaţa lui Ion Creangă”. Boemul humuleştean era sever cu propiul fiu şi cu soţia, scrie adevarul.ro.    

A fost părăsit de Ileana şi l-a crescut singur pe Constantin de la vârsta de 6 ani. De mic îl educase, după cum spune criticul, cu palma şi îi impunea drumul în viaţă. De altfel, şi Constantin mărturiseşte acest lucru, spunând că a fost obligat la doar 12 ani să trăiască într-un internat de la Şcoala Militară, care era gratuită.  În urma divorţului, Ion Creangă a fost răspopit şi mai apoi dat afară şi de la şcoală.

Criticul George Călinescu şi contemporanii lui Creangă îl descriu pe Constantin ca pe un adolescent mediocru, care nu călca pe urmele tatălui său. Era leneş, înfumurat şi fără cultură. Încrezut, dar incapabil să-şi găsească o cale în viaţă, Constantin apela în permanenţă la tatăl său şi la influenţa pe care acesta o avea în rândul junimiştilor bogaţi. Tatăl, Creangă, se umilea în faţa lui Titu Maiorescu pentru a obţine favoruri pentru fiul său. Îi roagă pe Slavici şi pe Eminescu să-l vegheze pe Constantin, îndreptat mai mult către aventuri amoroase, bodegi şi cheltuit bani decât către şcoală. Ajunge în jurul anului 1878 sublocotenent de marină şi este trimis la Trieste, în Italia. Se apucă chiar şi de scris, crezând că are talentul tatălui său. A eşuat lamentabil. 

În 1884, pare că se cuminţise şi dorea să se căsătorească. Cum visa la avere, găsise şi fata potrivită. ”Gândul lui era mai mult să-nfigă dinţii în realitate şi destăinuia acum că găsise o domnişoară de 16 ani, Olga, din Brăila, fiică a domnului Neculai Petrea, mare angrosist. Fata avea mare însuşire de a căpăta 25.000 de galbeni şi de avea un tată cu o avere de peste un milion şi cu numai doi copii”, scrie George Călinescu.  

Cu Olga, Constantin face patru copii, dar doar pe micuţa Letiţia bunicul Creangă reuşeşte să o vadă. Constantin a eşuat lamentabil şi în căsnicie divorţând de două ori. După moartea tatălui său, în 1887, a devenit căpitan, Constantin duce o viaţă deşănţată, fără ţintă, şi îşi dechide birt, vinde băutură la colţ de stradă şi ţigări.  Constantin Creangă moare în 1918. 

Mateiu Caragiale, fiul care-şi ura tatăl  

Primul fiu al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale a fost Mateiu, născut dintr-o aventură cu Maria Constantinescu, funcţionară la Regia Monopolurilor Statului, scrie adevarul.ro.

”Nenea Iancu” şi-a recunoscut însă fiul, dându-i şi numele său. Mai mult decât atât, îi trimitea bani şi se interesa de educaţia sa. Mateiu se naşte la 25 martie 1885 la Bucureşti. În 1889, după ce Ion Luca Caragiale se căsătoreşte cu Alexandrina Burelly, Mateiu este adus în noua familie, pentru ca tatăl să aibă grijă mai bine de educaţia fiului său.

Grija nobilă a tatălui pentru copilul din flori nu-l va impresiona însă pe Mateiu. Fiul are o aversiunea faţă de tată, simţindu-se bastard şi mai puţin iubit decât ceilalţi copii din familie, trei fete şi un băiat. În adolescenţă, spunea contemporanii dramaturgului, Mateiu nu-şi suferea tatăl, se depărtează şi doreşte să fie opusul părintelui său cu origine umilă, născut la Haimanale. Visează la o închipuită nobleţe, după cum arăta şi Cezar Petrescu în revista ”Gândirea” făcându-l să arate ridicol şi frustrat de statutul său de bastard şi om cu origine umilă. Această obsesie pentru nobleţe ar fi apărut şi în contact cu profesorul său de istorie şi heraldică, dar şi director al colegiului Sfântul Gheorghe, Anghel Demetriescu. 

Renunţă chiar şi la studiile de Drept din ţară şi din străinătate, dedicându-se heraldicii şi poeziei. Ajunge totuşi să-şi împlinească visul, în 1923, devenind boier, după căsătoria cu Marica Sion, o femeie de viţă nobilă, dar cu 25 de ani mai în vârstă.

Deşi părea doar un urmaş ridicol al genialului dramaturg, Mateiu Caragiale se distinge ca un bun scriitor şi lasă posterităţii romanul ”Craii de Curtea Veche”, scris în 1910. Moare la 1936.

Citește și

Uite cum arăta în realitate Mihai Eminescu! Fotografie inedită

Cum arăta Mihai Eminescu știați, dar pe mama lui ați văzut-o?

Mai multe