Ce s-a ales de fiul nelegitim al poetului Tudor Arghezi. Cum îl chema în buletin pe poet
Pe autorul celebrelor ”Flori de mucegai” și al lui ”Zdreanță” l-ați întâlnit în manualul de Română. Puține amănunte despre viața poetului Tudor Arghezi sunt cunoscute de publicul larg. A avut un copil nelegitim, dar și pe Mitzura și Baruțu.
Au trecut 52 de ani de la moartea lui Ion Nae Theodorescu (14 iulie 1967) pe care îl cunoașteți sub pseudonimul Tudor Arghezi. Opera sa poetică este considerată de o originalitate exemplară. A scris poezie, teatru, proză, pamflete și literatură pentru copii. A fost sărbătorit cu prilejul zilelor de naştere la 80 şi, respectiv 85 de ani, ca „poet naţional”.
Eli Lotar a fost copilul nelegitim al poetului Tudor Arghezi, rezultat în urma relaţiei cu profesoara Constanţa Zissu. Pe vremea când căuta împlinirea prin credinţă şi îmbrăcase haina monahală la mănăstirea Cernica, Arghezi a avut o relaţia amoroasă cu profesoara Constanţa Zissu, scrie adevarul.ro.
În urma relaţiei, iubita lui Arghezi a rămas însărcinată. Pentru că tatăl copilului nenăscut era călugăr, Constanţa Zissu s-a refugiat la Paris pentru a ascunde sarcina. Pentru iubita sa şi pentru copil, Tudor Arghezi a abandonat în final haina de călugăr şi a plecat şi el la Paris.
Primul copil al lui Arghezi, Eliazar Lotar Teodorescu, s-a născut la Paris, în 1905. Arghezi l-a recunoscut şi, pentru o perioadă, a rămas alături de acesta şi de mama lui. Cei trei s-au mutat la Freiburg, iar mai apoi la Geneva.
În cei cinci ani cât a trăit pe meleaguri străine, poetul a prestat diverse meserii. A lucrat ca bijutier şi ceasornicar în Elveţia. A încercat să locuiască la Londra o perioadă, pentru a învăţa limba engleză. A ajuns chiar şi în Italia, muncind şi aici din greu pentru a-şi câştiga existenţa, scrie adevarul.ro.
Eli Lotar, fiul nelegitim al poetului Tudor Arghezi
Când Arghezi a revenit în ţară, după cinci ani de pribegie, i-a luat cu el pe Constanţa şi Eliazar şi s-a ocupat de educaţia copilului. Fiul ilegitim al lui Arghezi a urmat cursurile unei şcoli din Bucureşti şi a avut parte de o educaţie aleasă. În 1924, la doar 19 ani, a decis să-şi ia soarta în mâini şi a plecat pe cont propriu la Paris.
Aici a cunoscut-o pe fotografa Germaine Louise Krull, cea care îi va dezvolta pasiunea pentru fotografie. Deşi fiul lui Arhezi avea doar 20 de ani, iar Germaine, care era căsătorită, avea 30 de ani, între cei doi se înfiripă o relaţie amoroasă. Împreună cu Germaine Krull, fiul lui Arghezi participă la numeroase expoziţii de fotografie. În 1926, fiul lui Arghezi a devenit oficial cetăţean francez, fiind adoptat de ţara în care se născuse. A făcut din pasiunea pentru fotografie o profesie. A publicat fotografii în reviste celebre, scrie adevarul.ro.
De la fotograf, ajunge cameraman, operator, şi chiar regizor de film. Graţie talentului, Eli Lotar devine un nume celebru la Paris în perioada interbelică. S-a dedicat cinematografiei şi a colaborat cu regizori și actori mari.
Fiul lui Arghezi a murit la Paris pe 22 februarie 1969, la un an și jumătate după tatăl său (14 iulie 1967). A rămas în istorie drept unul dintre cei mai importanţi fotografi ai suprarealismului. În memoria celui care a fost unul dintre cei mai buni fotografi ai Parisului în perioada interbelică, francezii au botezat un parc cu numele Eli Lotar, în nordul Parisului.
Citește și
Uite cum arăta în realitate Mihai Eminescu! Fotografie inedită
Poveștile de iubire ale lui Vasile Alecsandri. La 55 de ani, s-a însurat cu slujnica