Ce schimbări aduce anul 2017!
Vom începe cu dreptul anul 2017, cel puţin din punct de vedere al banilor. Şi asta, pentru că, de la 1 ianuarie, va intra în vigoare noul Cod Fiscal. Potrivit acestuia, TVA va scădea, supra-acciza pe benzină va fi anulată, iar taxa pe stâlp, anulată. De asemenea, vor creşte salariile, iar contribuţiile la sănătate vor fi plafonate.
De mult timp nu ni s-a mai întâmplat să începem anul atât de bine. La 1 ianuarie 2017, vor intra în vigoare toate prevederile Codului Fiscal, chiar şi cele pe care PSD dorea să le amâne un an. Şi asta, pentru că, deocamdată, nu a format guvernul, neavând premier. Aşadar, prelungirea acestei crize politice are şi părţi bune, cel puţin pentru noi, oamenii de rând.
TVA va fi redusăAnca Dragu Paliu, ministrul Finanţelor, a explicat pentru „Ziarul Financiar” că, de la 1 ianuarie 2017, vor intra negreşit în vigoare prevederile Codului Fiscal, adică reducerea TVA de la 20% la 19%, anularea aşa-numitei „taxe pe stâlp”, de 0,5% din activele fixe şi a supra-accizei pe benzină. Asta înseamnă că, o dată cu anularea supraaccizei, care în prezent este 7 eurocenţi/litru (30 de bani), şi cu scăderea TVA, litrul de combustibil se va ieftini cu circa 8-10%. „Codul Fiscal va intra în vigoare aşa cum a fost votat de Parlament în 2015, când majoritatea era constituită chiar de către cei care au câştigat alegerile acum. Este lege. Tehnic merge înainte. Este imposibil să mai fie anulate prevederile, este prea târziu”, a spus Dragu. Ministrul a explicat că guvernul Cioloş nu mai are abilitatea de a emite ordonanţe de urgenţă încă din 19 decembrie 2016, de când a intrat în funcţie noul Parlament.
Ce salarii crescLa capitolul salarii se prevăd lucruri bune. Bugetarii din administraţia publică centrală şi locală, cei din siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă şi din unităţile de cultură şi teatru vor avea lefuri majorate cu 10%. La rândul lor, angajaţii din sistemul sanitar vor primi cea mai consistentă mărire de salariu, respectiv de 25%. Tot de la 1 ianuarie, se vor bucura de lefuri mai mari şi profesorii, care vor primi o majorare de 15%. În plus, de la 1 februarie, cel mai târziu, salariul minim pe economie va creşte de la 1.250 de lei la 1.450 de lei.
Contribuţiile la sănătate, plafonatePeste 36.000 de angajaţi din România, care au salarii mai mari de 15.000 de lei brut pe lună, vor câştiga, în medie, la salariu, câte 400 de lei net pe lună, ca urmare a plafonării contribuţiilor de sănătate la cinci salarii medii brute pe economie, de la 1 ianuarie. În prezent, CASS se plătea pentru întreaga sumă, indiferent care era nivelul salariului, contribuţia angajatului fiind de 5,5% din salariul brut, iar a angajatorului de 5,2 % din salariul brut. Potrivit legislaţiei actuale, la un salariu brut de 26.192 de lei pe lună, angajatorul plăteşte CASS în valoare de 1.362 de lei pe lună, în timp ce CASS-ul aferent angajatului este de 1.441 de lei pe lună. Începând cu anul viitor, la acelaşi salariu brut, şi angajatorul, şi angajatul vor plăti CASS mai mic cu 42%. Astfel, angajatorul va plăti un CASS de 779 de lei, iar angajatul va avea o contribuţie la sănătate de 824 de lei.
Legea care elimină 102 taxe, înapoi la preşedinte
Deputaţii au respins ieri, în şedinţa de plen, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă. Camera Deputaţilor este for decizional la acest proiect. Între taxele nefiscale care sunt eliminate de această lege se regăsesc: taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii. Urmează ca preşedintele să promulge legea care elimină taxele.
Noua propunere pentru funcţia de premier: Sorin Grindeanu
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri numele premierului pe care i-l va propune preşedintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a refuzat s-o numească în funcţia de şef al Guvernului pe Sevil Shhaideh. „Nu a fost o decizie uşoară. Le-am spus colegilor mei, după ce m-am consultat cu domnul Tăriceanu, ca propunerea noastră pentru preşedintele Iohannis să fie domnul Sorin Grindeanu”, a precizat Dragnea. Aflat alături de şeful PSD, Sorin Grindeanu le-a mulţumit colegilor din Comitetul Executiv Naţional al partidului pentru că l-au votat şi a spus că e o mare responsabilitate pentru el. Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică. În prezent, Grindeanu este preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Euro a sărit de 4,54 lei
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5409 lei/euro, în creştere cu 0,1% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 10 ianuarie 2014. Şi asta, din cauza îngrijorărilor investitorilor legate de o eventuală instabilitate politică în România. De asemenea, dolarul a urcat din nou peste pragul de 4,35 lei şi a atins un nou nivel maxim istoric. În plus, Indicatorul Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marţi, în prima şedinţă interbancară de după Crăciun, până la 0,90% pe an, nivel maxim din 25 ianuarie, de la 0,85% în şedinţa precedentă.