Ce se întâmplă cu banii tăi în următoarele cinci luni

7 august 2017 20:41   Național
Ultima actualizare:

Guvernul a stârnit un tsunami fiscal în această lună, care va avea efecte considerabile asupra veniturilor românilor începând cu anul viitor. Măsurile Guvernului sunt criticate de experţii în finanţe, pe motiv că vin în contradicţie cu legislaţia europeană.

  • Contribuţiile sociale, la angajat. De la 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi datorate exclusiv de angajaţi, prin reţinere la sursă. Executivul vizează o simplificare a procedurii şi o reducere a nivelului contribuţiilor, de la 39,2%, în prezent, la 35%, în 2018. De anul viitor, plata contribuţiilor la fondul de sănătate şi la fondul de pensii nu va mai fi defalcată, salariatul fiind nevoit să achite 35% din salariul său brut. Numai că, această măsură va duce la scăderea lefurilor nete ale românilor. Totuşi, Guvernul are o soluţie: angajatorii trebuie să majoreze artificial lefurile brute ale salariaţilor (cu 22,75%) pentru ca veniturile lor lunare să nu scadă. Specialiştii în finanţe spun că indexarea prin lege a salariilor brute e uşor de realizat în sistemul bugetar, însă nu poate fi impusă în sectorul privat.
  • Impozitul pe venit scade. Succesul proiectului de mutare a contribuţiilor sociale la angajat depinde, însă, de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%. Impozitul de 10% va fi aplicat la salariul net rămas după reţinerea contribuţiilor sociale. Experţii fiscali spun că măsura, care vine în completarea celei de schimbare a strategiei de colectare a contribuţiilor, este una bună. „Dacă măsura se implementează simultan cu creşterea salariului brut cu 22,75% şi scăderea impozitului pe venit la 10%, nu va pierde nimeni”, a declarat Daniela Oprescu, tax director în cadrul KPMG, pentru zf.ro. 
  • Ori pensie, ori salariu. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat ieri, la finalul şedinţei PSD-ALDE, că un angajat din sistemul bugetar nu va mai putea lucra la stat după ce s-a pensionat. Problema a fost discutată în coaliţie după ce presa a scris despre persoane cu funcţii înalte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care s-au angajat în sistem, pe bani grei, la doar o zi după ce s-au pensionat. Decizia, care va fi luată până la sfârşitul anului, se va aplica şi retroactiv.

Impozit pe cifra de afaceri

Tot din ianuarie 2018, firmele ar urma să fie impozitate pe cifra de afaceri, adică la veniturile pe care le realizează. Măsura are ca scop stoparea unei practici comune în rândul patronilor (diminuarea artificială a bazei impozabile). 

Mai multe