Ce se întâmplă cu elevii care nu pot participa la școala online? Ministerul Educației e acuzat de discriminare

24 aprilie 2020 15:02   Național
Ultima actualizare:

Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației retragerea ordinului care impune obligativitatea desfășurării cursurilor online, deoarece mulți copii din România nu au acces la tehnologie. De asemenea, spun că autoritățile trebuie să-și ceară scuze publice elevilor, părinților și profesorilor care au fost dezavantajați și discriminați de această măsură. Avocatul Poporului cere și el clarificări.

„Elevii au obligația de a participa la cursurile online, dar Ministerul nu asigură un cadrul legal care să permită achiziționarea infrastructurii pentru elevi și profesori, ceea ce e profund discriminatoriu”, susține Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de presă citat de edupedu.ro. Reacția vine după ce Ministerul Educației a anunțat că prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice va fi monitorizată de unitățile de învățământ, că profesorii sunt obligați să preia feedback de la părinți și elevi, iar părinții trebuie să le asigure copiilor tehnologia necesară cursurilor.

„Această măsură are un profund caracter discriminatoriu, având în vedere faptul că, în România, sute de mii de copii trăiesc la limita subzistenței, neavând acces la facilități precum internet, infrastructură electronică etc. Până la momentul actual, Ministerul Educației și Cercetării a ignorat total nevoia elevilor de acces la educația online: nu am văzut o politică fermă pentru garantarea accesului. În timp ce state precum Republica Moldova, Italia, Noua Zeelanda au alocat resurse bugetare pentru a cumpăra dispozitive pentru elevii din comunități dezavantajate, la noi deși rectificarea bugetară permitea, MEC nu a cerut fonduri. Mai mult decât atât, acum se dorește introducerea obligativității pentru elevi la orele online, problema cu accesul nu mai reprezintă o prioritate pentru doamna ministru”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Pe baza numeroaselor petiții și sesizări primite, Avocatul Poporului cere Ministerului Educaţiei şi Cercetării clarificări cu privire la Ordinul nr. 4135/2020, care vizează predarea online. De exemplu, întreabă Ministerul dacă are o statistică a elevilor din mediul rural care nu dispun de infrastructura necesară, ce soluții sunt pentru dotarea cu dispozitive a copiilor şi dascălilor, ce soluții sunt pentru familiile cu mai mulţi copii care nu dispun de suficiente telefoane și tablete pentru a participa la ore în același interval orar, dar şi cum va fi rezolvată lipsa semnalului GSM în multe dintre zonele ţării.

Autoritățile au anunțat că se vor face planuri de recuperare pentru cei care nu au putut participa la cursurile online, că se va concepe un plan concret pentru revenirea elevilor la școală, după ieșirea din starea de urgență. Dau asigurări că nu se va îngheța anul școlar, iar clasele terminale își vor da examenele cel mai probabil în iulie.

Mai multe