Ce se întâmplă cu spitalul modular construit din donațiile oamenilor. ”Salvează vieți”

22 octombrie 2020 17:37   Național
Ultima actualizare:

Spitalul modular ridicat în București de fundația ”Dăruiește viață”, din donațiile oamenilor, funcționează la capacitate maximă și salvează vieți, în contextul în care numărul infectărilor cu noul coronavirus crește alarmant în Capitală. Așa dă asigurări Oana Gheorghiu, unul dintre oamenii direct responsabili de construirea spitalului.

Oana Gheorghiu a avut o reacție descurajată pe Facebook și i-a îndemnat pe români să poarte masca de protecție, acesta fiind cel mai eficient mod de a se proteja în fața noului coronavirus.

”Mă uit cu resemnare la numărul pacienților diagnosticați zilnic cu Covid-19 și mie rar mi se întâmplă să simt resemnare. Aproape întotdeauna văd o cale, cred că există soluții, simt că nu e totul pierdut. Acum, însă, cred că e rău și că vine și mai rău”, a scris Oana Gheorghiu pe Facebook.

Vicepreședinta fundației ”Dăruiește viață” a amintit că în vară nimeni nu mai credea că noul coronavirus va reveni și va face victime în România. ”În martie, aprilie, mai am țipat, am zis că nu e ok, că e nevoie de mai mult, că ne amăgim singuri, că nu testăm suficient și, mai ales, că nu avem suficiente paturi de terapie intensivă. Apoi ne-am apucat să facem un spital modular. L-am făcut. Apoi ne-am luptat să-l facem funcțional. L-am făcut. (Și da, pentru toți cei care se întreabă dacă modularul de la Elias e folosit, vă asigur că e folosit la capacitate maximă încă din august, că salvează vieți, că e o gură de oxigen pentru sistemul care începe să-și arate limitele.)

Lucram la modular în timp ce numărul de cazuri scădea... Am auzit atunci multe voci zicând că e degeaba, că uite, gata cu Covid-ul, nu mai e nevoie de niciun modular, că am aruncat banii pe fereastră. Mulți au crezut în vară că România e păzită, că românii au o genă, că suntem poporul ales și pe noi nu ne lovește virusul ca pe ăia din vest. Ne-am relaxat cu toții, autorități și cetățeni, și am ajuns aici.”

Oana Gheorghiu e convinsă că greul abia acum începe și că sistemul sanitar din România va ceda. ”Ce vine e rău, oricât încercăm să ne păcălim. Scapă cine poate, oricât am spera să fie altfel. Spitalele atâta pot. Așa am acceptat noi, timp de 30 de ani, să poată sistemul: PUȚIN.

Am stat 30 de ani și ne-am uitat la sistem, ne-am lamentat că e rău, mizer, lipsit de resurse, dar nu am făcut nimic.

Am stat din iunie și ne-am uitat la Covid-19, crezând că pleacă, că nu există, că nu mai vine și nu am făcut nimic. Nu mai zic acum câte ar fi trebuit făcute, că oricum nu mai ajută la nimic.

Dacă e ceva ce mai putem face acum e să purtăm naibii masca aia, să ieșim din casă doar dacă nu se poate altfel, să-i protejăm pe cei în vârstă și să ne rugăm să nu fie atât de rău cât ar putea fi.

Spitalul modular are o capacitate de 38 de paturi

Asociația ”Dăruiește Viață” a construit în timp record un spital modular în curtea Spitalului Elias din Capitală, iar din 3 august acesta este funcțional la capacitate maximă.

Spitalul, cu 38 de paturi, are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi şi este împărţit în trei module, toate dotate cu gaze medicale pentru a putea fi transformate în paturi ATI.

Spitalul a fost ridicat în doar două luni, cu sprijinul a peste 250.000 de oameni şi peste 650 de companii.

Mai multe