Ce se întâmplă dacă a doua doză de vaccin anti Covid-19 nu este administrată la timp
Vaccinul anti Covid, atât cel produs de Pfizer-BioNTech, cât și cel al americanilor de la Moderna, dar și varianta rusească - Sputnik - trebuie administrat în două doze pentru a-și atinge eficiența maximă. Potrivit specialiștilor, rapelul trebuie făcut la trei, patru săptămâni după prima injectare, pentru ca imunizarea să fie în proporție de 95%. Dar ce se întâmplă dacă nu ne vaccinăm a doua oară la timp și depășim termenul limită?
Iată o întrebare la care au încercat să răspundă specialiștii englezi, căci în Marea Britanie cele două doze de vaccin se administrează la un interval mult mai mare față de cel recomandat de producători și anume la 12 săptămâni.
Vaccinul anti Covid-19, a doua doză. Ce riscuri există dacă se depășește termenul limită de imunizare
Paul Bieniasz, specialist virusolog la universitatea Rockefeller, a afirmat într-o postare pe Twitter că cu cât intervalul de timp dintre administrarea celor două doze de vaccin este mai mare, cu atât imunizarea organismului este mai scăzută, iar în cele din urmă persoana respectivă chiar poate contacta boala. Potrivit expertului, se creează o imunitate parțială care nu ne este de foarte mare ajutor. Specialistul trage astfel un semnal de alarmă și avertizează autoritățile britanice că întârzierea rapelului ar putea avea consecințe grave, transmite Sciencemag.
Autoritățile merg pe repede-nainte și ignoră riscul
Reacția lui Paul Bieniasz vine în contextul în care la 30 decembrie 2020 oficialii englezi au decis ca între prima doză și rapel să existe un interval de 12 săptămâni și nu 4. Motivul? În U.K. pandemia a făcut ravagii, iar autoritățile au încercat, disperate, să imunizeze un număr cât mai mare de persoane. Însă nu existau suficiente doze de vaccin. Prin urmare, dozele care erau oprite pentru rapel au fost redistribuite. Englezii au dorit să obțină rapid o imunizare fie ea și parțială, decât deloc. Au avut de ales între o imunizare totală, dar pentru un număr mic de persoane și o imunizare mai scăzută pentru un număr mult mai mare de oameni. Alarmați de creșterea numărului de îmbolnăviri, de rata mare a deceselor, dar și de apariția noii mutații Covid-19,, britanicii au decis în favoarea unei imunizări largi, pentru început cu o singură doză.
Interesant este faptul că această practică a fost luată în calcul și în Rusia. Pe lângă vaccinul Sputnik, ce se administrează tot în două doze, rușii experimentează varianta aceluiași vaccin dar care să poată fi administrată doar o singură dată. Este vorba despre vaccinul Sputnik Light. La fel și americanii, care au luat decizia să nu mai rețină 50% din oferta de vaccin disponibilă în SUA pentru a asigura a doua doză în timp util.
Un interval mare de timp între doze poate duce la mutații periculoase
Paul Bieniasz dar și alți specialiști virusologi sunt foarte îngrijorați cu privire la aceste decizii căci, spun ei, extinderea intervalului de dozare ar putea avea consecințe grave. Vor exista milioane de oameni cu o imunitate parțială care, până la rapel vor risca să se îmbolnăvească. Mai mult, foarte grav este faptul că în acest interval de timp virusul poate suferi alte și alte mutații mai rezistente ale virsului. „Dacă toată lumea va primi o singură doză de vaccin, fără un rapel în timp utile, asta va fi într-afdevăr o mare problemă”, a afirmat și Dr. Florian Krammer, virusolog la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai. Specialiștii sunt îngrijorați de faptul că un intervalmai mare de timp între cele două doze ar putea accelera apariția unor mutații prin crearea unui grup de persoane subimune - care au suficienți anticorpi pentru a încetini virusul și pentru a evita dezvoltarea simptomelor - dar nu suficienți pentru a-l anihila. Acei oameni ar putea incuba viruși mutanți care să reziste vaccinului.
Alte voci susțin că nu există suficiente date pentru a calcula acest risc care, deocamdată, este doar ipotetic. Ei sunt de părere că este puțin probabil ca o singură mutație să scadă eficacitatea vaccinului.
În România a început a doua etapă de vaccinare
Vineri, 15 ianuarie, începe oficial cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, destinată vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice şi celor care deservesc activităţi esenţiale. Cei aflaţi în aceste categorii se pot programa pe platforma online, începând cu ora 15.00. Vaccinarea propriu-zisă va începe luni dimineaţă.
Pentru etapa a doua, autorităţile pregătesc 750 de centre de vaccinare, amenajate în diverse locaţii, de la săli de sport şi şcoli, până la foste cantine, cinematografe, cămine culturale. Până acum sunt gata doar jumătate, anunţă coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiţă. El a estimat că după 20 ianuarie toate centrele vor fi funcţionale.
În România, campania de vaccinare a început la 27 decembrie, cu personalul medical. Până joi seara, peste 167.600 de români erau vaccinaţi cu serul produs de Pfizer. Ei îşi vor primi rapelul în perioada următoare, în paralel cu populaţia cuprinsă în etapa a doua.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Klaus Iohannis s-a vaccinat anti-COVID-19 la Spitalul Militar Central "Dr. Carol Davila"