Ce se întâmplă într-un accident de mașină când pasagerii nu poartă centura. Imagini dramatice

25 septembrie 2017 15:17   Național
Ultima actualizare:

Urcăm la volan, pornim la drum, dar nu ne punem centura de siguranță. Ne deranjează, ne șifonează hainele, așa că încercăm să facem ceva. Prindem centura prin spatele nostru sau cumpărăm un dispozitiv și o ”păcălim”. Nu ne gândim că de fapt ne păcălim viața. Iată ce mai rămâne în urma unui accident grav, când nimeni nu s-a asigurat!

De banala centură de siguranță atârnă viața noastră. Ori de câte ori urcăm la volan sau suntem simpli pasageri putem deveni oricând posibile victime. Mai ales că țara noastră are o rată extrem de mare de morți pe șosele: câte 95 de persoane decedate la un milion de locuitori.

Și cu toate acestea, mulți fentează centura, fără să se gândească o clipă că aceasta reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, riscul de a fii aruncat prin parbriz în momentul unui impact și chiar te salvează de la moarte. Toate acestea au fost demonstrate în urma testării.

Cum procedezi cu copiii

În cazul copiilor, legea este la fel de strictă, doar că în funcție de înălțimea copilului îl prinzi în centură sau îl așezi în scaunul special.

Mai exact, minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie fixați în dispozitivul special, iar cei care trec peste pot fi transportaţi cu maşina purtând centura de siguranţă, care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei.

În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului.

Polițiștii atrag atenția că șoferilor le este interzis să transporte copii de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe.

20.000 de șoferi, amendați săptămâna trecută

Iar amenzile sunt pe măsură. Pasagerii sunt sancționați cu 2-3 puncte de amendă, ceea ce înseamnă între 290 lei și 435 de lei.

În plus, conducătorului auto i se aplică 2 puncte de penalizare. Asta doar în cazul care el avea centura, altfel primește și amenda aferentă.

Potrivit Poliției Române, săptămâna trecută, au fost date 20.000 de sancțiuni.

Astfel, 17.380 de amenzi au fost pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către adulți, 116 pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către copii/ lipsa dispozitivelor de fixare în scaune, 49 pentru nefolosirea căștilor de protecție şi 2.438 pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ,,mâini libere”.

Scaunele, singurii ”supraviețuitori”

Ca să conștientizeze românii de importanța centurii, polițiștii au demarat campania „Trișezi centura, păcălești viața!”, iar imaginile vorbesc de la sine.

În accidentele din România, spun ei,  mor anual 1.800 de persoane, mulți pentru că n-au avut centura de siguranță. ”Plasează centura peste spătarul scaunului auto sau folosesc dispozitive pentru păcălirea semnalului sonor. Cine sunt supraviețuitorii accidentelor? Cei care purtau centura: scaunele. Le-am extras din epavele mașinilor implicate în accidente grave și le-am oferit un loc special pentru a-și spune povestea”, rulează pe imaginile șocante, puse cap la cap de oamenii legi.

Mai multe