Ce sfaturi dă Patriarhia pentru postul Sf Petru și Pavel. Ce trebuie să faci și când sunt dezlegările

17 iunie 2020 17:50   Național
Ultima actualizare:

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel este unul dintre cele mai importante din an și durează 15 zile. În aceste vremuri grele, Patriarhia nu lasă nimic la voia întâmplării și sfătuiește credincioșii cum să procedeze.

Această perioadă de postire are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data Sfintelor Paști şi începe, de obicei, în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinților.”Postul ne oferă prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli ai Bisericii au desfăşurat-o pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos. Tot prin ținerea acestui post sunt cinstite darurile Sfântului Duh, care S-a pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii”, a declarat patriahul Daniel la slujba din Duminica Tuturor Sfinților care a precedat intrarea în post.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor

În fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și ulei. Învățătura despre posturi arată că lunea, miercurea și vinerea se mănâncă legume fără ulei, marți și joi aceleași cu untdelemn și vin. Dezlegarea la pește există și luni, marți și joi dacă este serbat un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn și vin. Și de hramurile bisericilor se oferă dezlegare la pește”, spun reprezentanții Patriarhiei conform basilica.ro. Dacă praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la pește, vin și ulei. Pe întreaga durată a acestui Post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria și petrecerile care însoțesc de regulă nunțile.

”Petru s-a lepădat de trei ori de Hristos, din frică, spunând că nu Îl cunoaște pe Hristos, iar Pavel a prigonit Biserica lui Hristos. De aceea, ambii Apostoli au regretat și s-au pocăit toată viața. Râvna lor misionară parcă ar fi vrut tot timpul să recupereze aceste greșeli ale lor”, a explicat conform basilica.ro, patriarhul Daniel de ce cei doi apostoli sunt o pildă care trebuie să infleunțeze orice credincios

Citiți și

A început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce trebuie să știi despre această perioadă de sfințenie

Sâmbătă, 22 iunie, începe Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel

Mai multe