Ce soluție a găsit Guvernul pentru criza de imunoglobulină
Lipsa imunoglobulinei din spitale a dus la decesul unei femei, iar pe un copil l-a aruncat în prag de sinucidere. Se pare că, cel puțin deocamdată, s-a ieșit din criză, după ce Guvernul a decis să suspende aplicarea taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost chemat miercuri la Guvern de către premierul Mihai Tudose pentru a da explicații și pentru a găsi o rezolvare a crizei de imunoglobulină (n.r. un anticorp) din spitale. La discuție au luat parte și producătorii şi distribuitorii de imunoglobulină. În cadrul acestei întâlniri, s-a stabilit „suspendarea aplicării taxei de clawback (n.r. taxa care impune producătorilor de medicamente să returneze statului o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări) pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă şi sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
De asemenea, primul ministru Mihai Tudose a cerut tuturor autorităţilor implicate să asigure urgent stocuri de imunoglobulină şi să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare, astfel încât să se asigure necesarul de imunoglobulină.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vor analiza şi posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preţ scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanţă de urgenţă care va intra pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de săptămâna viitoare, se mai arată în comunicat.
Cu privire la suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, împreună cu preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor, Nicolae Fotin, au declarat că au luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi şi prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imnuglobulină, săptămâna viitoare.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că la nivelul ministerului s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat. Totodată, a fost înfiinţată şi o linie telefonică specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.
Această structură va gestiona şi cantităţile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienţei primare, care vor fi puse pe piaţă de furnizor până la sfârşitul anului.
Criza imunoglobulinei din spitale a început în luna iulie, când cele două companii farmaceutice care aduceau aceste produse în România au decis să se retragă de pe piața noastră.
Imunoglobulinele sunt substanțe obținute din plasma sanguină umană. Ele sunt vitale pentru bolnavii cu imunodeficiențe primare sau boli autoimune. În lipsa tratamentului, sunt expuși la cel mai banal virus, au dureri foarte mari, cad la pat și, într-un final, pot muri. Așa s-a și întâmplat, săptămâna trecută, cu o femeie de 69 de ani, care era internată la Spitalul din Alba Iulia.
Cel care a anunțat decsul femeii a fost fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu: „Doamna Maria M., 69 de ani, a decedat în această dimineaţă la spitalul din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline. Astăzi, în România, ţara cu a treia cea mai mare creştere economică de pe glob şi cea mai mare din Europa. Nu este singurul caz care era în stare gravă, iar Ministerul ştia atât despre problemă în general, cât şi despre toate aceste cazuri, inclusiv al doamnei Maria M., în mod specific”.