Ce trebuie să faci când atacă un câine periculos. Ce spun dresorii

12 iunie 2019 12:37   Național
Ultima actualizare:

Ne-au șocat imaginile cu femeia care vrea să își apere cățelușul de un dulău de talie mare, rasa Amstaff. I-au sărit în ajutor niște bărbați care au încercat să scoată animăluțul din colții fioroși. Dresorii spun că nu au făcut bine. Uite ce trebuie să faci când atacă un câine periculos!

Părinții sunt cu ochii în patru când merg cu micuțul lor în parc. Dulăi de toate mărimile pot apărea brusc în fața lor.

Ultima întâmplare a fost acum câteva zile în Capitală, în miezul zilei, când un câine de talie mare, rasa Amstaff, se năpusteşte cu violenţă asupra unui alt câine care era plimbat în lesă de stăpână. Atât femeia cât şi oamenii din jur au încercat să oprească animalul, însă în zadar. Unii au tras de câinele agresiv, l-au lovit cu o lesă, au turnat apă de animalul agresor.

Dresorii spun că femeia şi-a pus viaţa în pericol intervenind. Există metode prin care putem să imobilizăm un câine atacator, însă avem nevoie de precizie, scrie digi24.ro.

Marius Munteanu, dresor: Nici o persoană dacă nu este antrenată special pentru asemenea incidente, când e vorba de un câine asa puternic cum e Amstaff-ul, nu e pregătit să facă față unui astfel de atac. În imagini, doamna acționează inițial bine, încercând să pună distanță între câinele ei, care e mai mic. Dacă ar fi putut să îl țină sus, era perfect. În primul rând, nu lovim celălalt câine, tot ce va face este să strângă mai rău priza. Trebuie desfăcută lesa și pusă în jurul câinelui care atacă. Dacă mai avem pe cineva dispus să ajute, atunci trebuie amândoi câinii prinși. Câinele atacator trebuie strangulat, deci nu omorât, strangulat până cască gura ca să respire și atunci se despart câinii.”

Marius Munteanu, dresor: „Nu pot să recomand lovirea câinelui pentru că asta nu va face decât să-l întărâte mai rău. Pot să imobilizez câinele atacator, trecând prin spatele lui, fixându-i corpul cu picioarele. Fără zgomot, fără alte mișcări suplimentare. Asta necesită o precizie”, scrie digi24.ro”.

Peste 2.000 de câini agresivi în România

Chiar dacă mulţi deţin câini periculoşi, puţini cunosc obligaţiile legale. În ultima jumătate a anului trecut, poliţiştii au constatat 41 de infracţiuni şi au amendat peste 1.300 de proprietari de câini. Anul trecut, în România, peste 14.000 de proprietari deţineau câini periculoşi. Dintre aceştia, peste 2.000 se încadrează în prima categorie, a celor mai agresive rase de câini.

Citește și

Vrei un câine de pază! Topul patrupedelor care te scapă de hoți

Rasele de câini pe care trebuie să le declari la poliție

Mai multe