Ce trebuie să faci de Sfantul Andrei! În această noapte se deschid porțile Iadului!
Pe 30 noiembrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, iar sărbătoarea este însoțită de numeroase obiceiuri, supertiții și tradiții. Pe lângă aspectele religioase, ziua de Sf. Andrei este considerată și Halloween-ul românesc.
Se zice că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, duhurile rele prind viață. Ba, mai mult, se spune că în această noapte, animalele au grai omenesc, se arată strigoii, iar fetele nemăritate îşi pot visa ursitul prin ritualuri şi descântece. Reporterii Click! au stat de vorbă cu parapsihologul Nicoleta Moldoveanu, care ne-a explicat fiecare tradiție în parte."Sfântul Andrei este cap de iarnă, el nu este legat de soartă și destin. În această noapte se deschid porțile iadului. Așa că, pentru a scăpa de duhurile rele care vor bântui, sfatul meu este că fiecare familie trebuie să își ungă geamurile cu usturoi, cu mir și să spună "Tatăl-Nostru" înainte de culcare, pentru a chema divinitatea în casă. Totodată, în noaptea de Sfântul Andrei, se spune că vrăjitoarele lucrează pentru că leagă destinele și cununiile oamenilor. Ceea ce se spune în popor, că fetele singure își visează ursitul, este neadevărat. Fetete care vor să se căsătorească și cele care vor să-și afle ursitul, trebuie să țină post negru în Ajunul Bobotezei și în acea noapte trebuie să facă ritualul cu busuiocul", a declarat Nicoleta Moldovanu pentru Click!
Tot în noaptea de Sfântul Andrei se pun la încolţit, într-un strat subţire de pământ, mai multe boabe de grâu. În funcţie de cum creşte grâul, aşa va fi şi următorul an pentru respectiva persoană. Aspectul grâului pus la încolţit spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată. Fiecare membru al familiei îşi seamănă propriul grâu.