Ce trebuie să faci în luna noiembrie

30 octombrie 2015 21:27   Național
Ultima actualizare:

Luna noiembrie este momentul în care ar trebui să ne pregătim casa pentru iarnă, să luăm cadourile şi decoraţiunile pentru Crăciun, să ne planificăm vacanţa de Revelion.

E ultima lună a toamnei  şi încă mai avem timp să ne umplem cămara cu fructe şi legume proaspete. Iată ce trebuie să faci pentru a-ţi organiza eficient timpul şi banii!

Verifică centrala termică şi caloriferele!

În noiembrie, este foarte posibil să avem temperaturi negative şi să înceapă ninsorile. Dacă ai centrală termică, aceasta va funcţiona la capacitate maximă. Recomandat este ca în fiecare an, înainte de venirea sezonului rece, să te asiguri că centrala se află în bună stare de funcţionare. Chiar dacă are reviziile făcute la timp, nu strică o verificare în plus. De asemenea, verifică cu atenţie robineţii caloriferelor şi vezi dacă nu cumva prezintă scurgeri de apă.

Repară sobele şi curăţă coşul

În fiecare an, iarna, auzim despre incidente care se petrec, mai ales în zona rurală, din cauza sobelor care nu funcţionează corespunzător şi a coşurilor de fum înfundate. Pentru a preveni o tragedie, cheamă un specialist care să facă verificări şi să cureţe coşul. Mare atenţie şi la instalaţia de gaze!

Pregăteşte-te pentru Vinerea Reducerilor

“Vinerea Reducerilor” sau “Black Friday” are loc în România pe 21 noiembrie şi în weekendul ce urmează acestei zile. Unele magazine vor oferi reduceri în perioada 24-29 noiembrie, în timp ce altele vor oferi diverse promoţii în intervalul 16-22 noiembrie, cu o săptămână mai devreme, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. Până la această dată este recomandat să te hotărăşti ce anume vrei să cumperi. Caută produsele din timp, compară preţurile, fă-ţi o listă cu ce-ţi doreşti. Şi, nu în ultimul rând, încearcă să strângi nişte bani. Cu alte cuvinte, ia-o mai uşor cu ieşirile în oraş, petrecerile şi cumpărăturile, dacă vrei să fii posesorul unui telefon ultimul răcnet.   

Strânge bani pentru o vacanţă de Revelion

Dacă încă nu te-ai hotărât unde îţi vei petrece Crăciunul sau Revelionul, este cazul să iei rapid o decizie. Te cam afli pe ultima sută de metri. Dacă nu te grăbeşti, în curând locurile la hoteluri şi pensiuni vor fi toate ocupate. Dacă alegi să stai în oraş şi vrei să petreci noaptea dintre ani la un restaurant, sună pentru o rezervare chiar acum!

Cumpără daruri şi decoraţiuni pentru Crăciun

Odată cu luna decembrie începe goana după cadouri, iar magazinele vor deveni arhipline. Dacă nu eşti genul căruia îi place să se calce în picioare cu alţii printre rafturi, o idee bună ar fi să cumperi de pe acum cadourile pentru cei dragi. O jucărie, o vază, o carte, cosmetice sau produse de îmbrăcăminte pot fi luate de pe acum, într-un mod civilizat, fără îmbrânceli şi cozi interminabile. Pe de altă parte, află că magazinele au scos deja la vânzare globuri pentru pomul de iarnă şi alte decoraţiuni de sărbătoare.

Pune termopane sau repară-le pe cele vechi

Pentru a păstra căldura în casă, ar trebui să te gândeşti serios să-ţi montezi geamuri termopan sau să le repari pe cele deja existente. Dacă este cazul, evident. Geamurile termopan sunt o investiţie pe termen lung, nu le poţi schimba an de an. Alege deci firme cunoscute, pentru că vei beneficia de calitate, chiar dacă preţurile vor fi mai mari decât cele practicate de firme de care nu a auzit nimeni.

Acum sărbătorim Sfinţii Mihail, Gavril şi Andrei

Pe data de 8 noiembrie sărbătorim Sfinţii Mihail şi Gavril, iar pe 30 noiembrie sărbătorim Sfântul Andrei. Este cazul să dai o tură prin magazine şi să cumperi cadouri pentru rudele, priete­nii sau colegii care ­poartă aceste nume. Pentru o eventuală petrecere, cumpă­ră-ţi o rochie, pantofi sau alte accesorii. Dacă tu eşti cel sărbătorit, va trebui să începi să te gândeşti la cum vei organiza petrecerea: fă rezervare la restaurant şi invită-ţi de pe acum prietenii.

Cumpără ultimele legume de toamnă

În noiembrie pe tarabele din pieţe găsim ultimele legume de toamnă. Acum poţi cumpăra dovleac, varză, sfeclă roşie, conopidă, păstârnac, ţelină, hrean, ciuperci. Nu uita de fructe -  pere, mere, gutui, dar şi nuci. Este adevărat că vei găsi astfel de legume şi fructe şi în plină iarnă, însă, cele de acum sunt proaspete pentru că acesta este sezonul lor. Dacă vei căuta cu atenţie, vei găsi produse culese chiar din grădina de la ţară a vânzătorului şi nu aduse din import.

Mai multe