Ce trebuie să ştii când cumperi o casă executată silit

22 octombrie 2014 22:00   Național
Ultima actualizare:

Nu ai bani destui pentru a cumpăra o locuinţă nou-nouţă şi nici nu vrei să te împovărezi cu un credit la bancă pe 30 de ani? O variantă de luat în considerare ar fi oferta de case executate silit. Valorile de vânzare pentru asemenea imobile ajung să fie cu aproape jumătate mai mici decât cele ale unor unităţi locative similare.

5 Unde găseşti imobilele executate silit? Pe site-urile de profil (executari.com), la birourile executorilor judecătoreşti, pe site-urile băncilor,  la judecătorie, la primării, sau pe site-ul ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală).

5 Cum poţi participa la licitaţie? La licitaţie poate participa orice persoană care, cel mai târziu până la data şi ora stabilite în publicaţia de vânzare, depune o cauţiune de 10% din preţul de pornire, în contul instituţiei care organizează executarea silită. În cazul necâştigării licitaţiei, cauţiunea depusă se restituie, la cerere. Totodată trebuie să depui o cerere de participare, iar la licitaţia propriu-zisă va trebui să te prezinţi cu dovada că ai plătit cauţiunea şi cu actul de identitate. Debitorul nu poate licita in cadrul licitaţiei publice nici personal, nici prin alte persoane interpuse. 

5 Care e preţul cel mai mic la care poţi spera să obţii locuinţa? Dacă proprietatea nu se vinde la prima licitaţie, preţul scade la a doua licitaţie cu 25%. Potrivit legii, începând cu a treia licitaţie creditorul are dreptul, dar nu obligaţia, de a mai scădea preţul cu încă 25%, proprietăţile ajungând astfel la un minus de 50% din preţul de pornire. Există însă şi o condiţie: la fiecare licitaţie trebuie să se prezinte minimum doi licitatori. Aşadar, urmăreşte bunurile care nu se vând, pentru că este clar că în cazul lor preţurile vor scădea.

5 Care sunt riscurile? Trebuie să ţii cont că multe dintre casele şi apartamentele scoase la vânzare prin executare silită nu pot fi văzute înainte de a fi achiziţionate, şi asta pentru că proprietarii ajunşi în această situaţie refuză astfel de “vizite”. Sunt şanse ca imobilul pe care-l cumperi să fie vandalizat. În momentul în care ai intrat în posesia imobilului, un alt risc este refuzul fostului proprietar de a-l evacua. Asta se poate rezolva printr-o înţelegere amiabilă cu acesta sau, în cele din urmă, în instanţă. Aşadar, un alt dezavantaj constă în imposibilitatea pe termen scurt de a intra efectiv în drepturi.

5 Pot pierde imobilul după ce l-am cumpărat? Din punct de vedere legal, fostul proprietar are dreptul să conteste actul de adjudecare emis de executorul judecătoresc, însă nu pe termen nedefinit. Dacă contestaţia este aprobată, tu vei primi banii înapoi, atât cauţiunea de 10%, cât şi restul sumei pe care ai achitat-o. Odată primită, hotărârea judecătorească este, practic, cel mai bun act de proprietate.

Ce faci dacă ai câştigat licitaţia? 

E musai să ai banii pregătiţi, pentru că trebuie să achiţi contravaloarea în maximum 30 de zile. În caz contrar, vânzarea se va anula şi pe lângă faptul că vei pierde cauţiunea de 10%, va trebui să suporţi şi diferenţa dintre preţul adjudecat şi cel stabilit pentru următoarea licitaţie. Dacă ai banii necesari, executorul va încheia, pe loc, un proces-verbal în baza căruia vei putea face plata integral. După aceasta, vei primi un act de adjudecare cu ajutorul căruia executorul va înscrie provizoriu imobilul în cartea funciară. Urmează o perioadă de o lună de zile pentru contestaţii, după care se eliberează o hotărâre judecătorească potrivit căreia actul de adjudecare poate fi intabulat şi, în cele din urmă, are loc intabularea propriu-zisă.

Datornicii, executaţi mai uşor

Procedurile prin care sunt executaţi silit datornicii nu vor mai ajunge de acum în faţa judecătorului, ci vor fi aplicate doar de executorii judecătoreşti. Asta după ce instanţele din România au cerut şi obţinut modificarea legii nr. 138/2014 în ceea ce priveşte procedura de executare silită. Până acum, orice bancă, firmă sau chiar persoană fizică putea solicita executarea silita a unui datornic doar în instanţă. Mergea la un executor judecătoresc care cerea la tribunal încuviinţarea pentru executarea bunurilor sau conturilor, informează stirileprotv.ro. De acum, însă, executările nu mai ajung la instanţă, ci sunt decise doar de cel care urmează să le şi facă, adică de executorul judecătoresc. 

Mai multe