Ce trebuie să știi despre cum se votează în 26 mai

21 mai 2019 16:53   Național
Ultima actualizare:

Alegerile europarlamentare, dar și votul asupra referendumului pe justiție, se apropie. Duminică, 26 mai, cetățenii români sunt chemați să aleagă cei 33 de viitori europarlamentari români care ne vor reprezenta în Parlamentul European, dar să și răspundă la cele două întrebări ale referendumului pe justiție inițiat de președintele Klaus Iohannis. Iată ce trebuie să știi despre modalitatea de votare, astfel încât acest drept democratic să fie exercitat în condiții de legalitate și validitate.

În primul rând, votul de duminică, 26 mai, se va putea exercita între orele 07.00 – 21.00.  Apoi, conform deciziilor Biroului Electoral Central, în secțiile de votare vor exista trei urne: una pentru alegerile europarlamentare și două pentru referendum, câte una pentru fiecare dintre cele două întrebări propuse de președintele Klaus Iohannis. Dacă ai uitat sau încă nu știi care sunt acele întrebări, iată-le:

Potrivit Biroului Electoral Central, introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, NU atrage nulitatea acestuia. Va mai exista, în fiecare secție, câte o urnă speicală (mobilă), pentru cazurile de votanți netransportabili. În aceasta vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât și buletinele de la referendum, urmând a fi separate dupa deschiderea urnelor.

Se votează la secția de care aparțineți, dacă sunteți în localitatea de domiciliu

E important să știți că veți primi în mod obligatoriu și cele două buletine de vot cu întrebările de la referendum, chiar dacă nu vă doriți să votați. Insă, dacă vreți să vă exprimați votul doar pentru un singur tip de scrutin – europarlamentare sau referendum – președintele secției de votare va bara, în fața dumneavoastră, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii aferentă tipului de scrutin pentru care nu vreți să votați. Pe de altă parte, dacă ați apucat să votați doar pentru un singur tip de scrutin, dar, pe parcursul zilei, vă răzgândiți și doriți să vă exprimați opțiunea și pentru celălalt, aveți această posibilitate legală, însă doar până la ora 21.00, ora închiderii urnelor. Nu uitați că nu puteți vota de mai multe ori și nici nu puteți părăsi secția de votare luând buletine de vot albe, ambele acțiuni fiind pedepsite de lege..

Dacă în 26 mai vă veți afla în localitatea de domiciliu, veți vota la secția de votare de care aparțineți și unde, probabil, ați mai votat și până acum, dacă nu v-ați schimbat adresa din cartea de identitate/buletin. Deci, dacă vă aflați în orașul de domiciliu, NU puteți vota la orice secție, ci doar la secția de care aparțineți prin adresa din cartea de identitate/buletin.

În cazul în care veți fi în altă localitate decât cea de domiciu, atunci vă veți prezenta la oricare dintre secțiile de votare din localitatea în care vă aflați, veți fi înscris în lista electorală suplimentară și veți putea vota.

Cu ce documente se poate vota în țară?

Cu ce documente pot vota românii din străinătate:

ATENȚIE! Dacă vă aflați în România și aveți adresa de domiciu tot în țară, NU puteți vota pe baza pașaportului simplu, fie el temporar sau electronic. Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate în ziua votului sau de cetățenii români domiciliați în străinătate

Mai multe