Ce veşti bune sunt pentru şoferi în «Biblia» asigurărilor

9 iulie 2017 20:05   Național
Ultima actualizare:

48 de ore. Atât a mai rămas până când intră în vigoare noua lege a poliţelor RCA, considerată ”Codul de bune maniere” în domeniu. Click! a identificat principalele veşti bune pentru asiguraţi, aduse de legea care obligă acum asiguratorii să-şi despăgubească mai repede clienţii şi să-i anunţe din timp ce se întâmplă cu poliţele.

În cazul în care o companie va refuza să respecte prevederile contractului, titularul asigurării va putea face plângere, iar firma va fi sancţionată cu amenzi fără precedent, ce pot ajunge până la 500 de mii de lei.

Strângeţi bonurile, se decontează

Veşti bune pentru asiguraţii care lasă ”tribut” gropilor de pe şoselele româneşti. Ei trebuie să păstreze bonurile fiscale şi facturile primite de fiecare dată când îşi repară autovehiculul din cauza gropilor. Asiguratorul trebuie să despăgubească inclusiv pentru transportul pe platformă sau pentru cheltuielile judiciare.

Pedepse pentru ţepari

Iniţiatorii legii au decis să îi înveţe minte pe cei care circulă cu asigurări false sau pe cei care aduc în service-uri piese contrafăcute. Cine e prins, se va alege cu dosar penal şi riscă să primească condamnări de la 3 luni la 3 ani. Cei care aşteptau cu lunile să-şi repare maşinile pe poliţe, iar firmele nu îi băgau în seamă, au acum un sprijin în lege. Potrivit ştirileprotv.ro, asiguratorii RCA vor trebui să dea un răspuns ferm în 30 de zile, şi nu în 3 luni, cum era până acum.

Soluţie pentru şoferii cu risc

În noua lege a fost creat un mecanism de ajutorare pentru şoferii neatenţi, care până acum plăteau cele mai scumpe poliţe, aşa-numiţii «asiguraţi cu risc ridicat». Pentru a nu se mai plânge că sunt nedreptăţiţi, ei vor fi ajutaţi de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule, care le va găsi un prestator pentru buzunarul lor. Tariful de referinţă al poliţelor va fi calculat de o societate care va fi contractată.

Obligațiile șoferilor

Șoferii prinși în trafic cu polița expirată primesc amendă de 2.000 de lei. Proprietarii autovehiculelor sunt obligați să predea plăcuțele de înmatriculare la poliție dacă nu doresc să mai prelungească contractul de asigurare. În caz contrar amenda e  între 1.000 și 2.000 de lei.

Mai multe