Cea mai fierbinte vară din ultimii 50 de ani

2 august 2012 15:53   Național
Ultima actualizare:

Arde cămaşa pe noi, la propriu! Luna lui Cuptor a adus temperaturi-record în mai toată ţara: 42,4 grade. Meteorologii spun că aceasta e cea mai călduroasă vară din 1961.

Cea mai ridicată maximă termică a fost anul acesta, de 42,4 de grade Celsius, şi s-a înregistrat la Giurgiu, în data de 15 iulie. Chiar dacă la 24 iulie 2007 s-au înregistrat 44,3 grade Celsius la Calafat, totuşi specialiştii spun că frecvenţa mare a zilelor caniculare şi aria destul de mare la nivelul ţării cu zile caniculare consecutive a determinat ca luna iulie 2012 să fie considerată cea mai călduroasă din 1961 şi până în prezent.

„În iulie 2007, deşi au fost valori de peste 40 de grade, frecvenţa şi durata zilelor consecutive mai reduse comparativ cu iulie 2012 a situat această lună pe locul al doilea în topul celor mai călduroase din ultimii 52 de ani în România, după iulie 2012", a declarat Elena Mateescu, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Temperatura medie la nivelul României în luna iulie a acestui an a fost de 23,7 grade Celsius,  cu o abatere de 4,5 grade Celsius faţă de media climatologică.  „Valoarea normală climatologică a temperaturii medii a lunii iulie pentru ţara noastră este de 19,2 grade Celsius. În ultimii 10 ani, această valoare a fost depăşită în fiecare an", a mai explicat directorul executiv al ANM.

Situaţia din acest an seamănă cu cea din 2010, când s-a înregistrat un blocaj la nivelul curenţilor jet (jetstream) care a generat caniculă în Rusia şi inundaţii în Pakistan. Aceşti curenţi jet de mare altitudine sunt, de fapt, circulaţii atmosferice care înconjoară Pământul, de la vest la est, şi care, în mod normal, împing un aer rece din Oceanul Atlantic spre Marea Britanie. „Diferenţa este că acum blocajul s-a produs deasupra estului şi sud-estului Europei, şi nu deasupra Rusiei, ca în anul 2010", afirmă climatologul Roxana Bojariu.

Acest blocaj a provocat valurile de căldură persistente, asociate cu episoade de precipitatii abundente în nord-estul Mării Negre şi în Marea Britanie.

„Bineînţeles, intensitatea şi localizarea precisă a blocajului variază în timp, iar acest lucru duce la intensificarea sau diminuarea valurilor de căldură în zona ţării noastre. Blocarea circulaţiei atmosferice (de obicei predominantă de la vest la est deasupra continentului european) este asociată cu fluctuaţii în poziţia şi intensitatea curentului jet", conchide climatologul.

Caniculă toată luna august

Previziunile făcute de specialiştii Centrului European pentru prognoză arată că august va fi o lună călduroasă, în care vor putea apărea şi avertizări de caniculă, adică temperaturi de peste 35-37 ºC.

Cantităţile de precipitaţii vor fi sub normele climatologice în sudul ţării. Şi în septembrie va fi cald, cel puţin până la mijlocul lunii. Meteorologii spun totuşi că precipitaţiile vor fi mai abundente decât în mod obişnuit în întreaga ţară. Specialiştii atrag atenţia că estimările au caracter orientativ.

Seceta ne scumpeşte mâncarea

Luna iulie se află şi în topul lunilor cele mai secetoase din anul 1961 şi până în prezent, cantitatea medie lunară de apă fiind de 40,5 litri pe metru pătrat faţă de o valoare normală de 78,2 litri pe metru pătrat. Solul este uscat până la o adâncime de un metru. Specialiştii afirmă că, în intervalul 1-7 august 2012, prognoza meteorologică estimează precipitaţii, dar slabe cantitativ, îndeosebi în regiunile agricole din vestul şi centrul ţării. În restul teritoriului, probabilitatea de producere a ploilor va fi redusă. În aceste condiţii, seceta se va accentua în intensitate în special în zonele agricole din sud-estul, sudul şi estul ţării.

Carnea de porc + 30%

Se anunţă creşterilor de preţ la carnea de porc, ca urmare a scumpirii cerealelor. Crescătorii de animale spun că preţul unui kilogram de carne de porc în viu ar trebui să fie de 7,1-7,2 lei, în condiţiile în care 70% din costurile pentru îngrăşarea unui porc reprezintă nutreţul combinat.

„Carnea s-a scumpit treptat, de la începutul anului, cu circa 20%. Preţul corect, în carcasă, ar trebui să fie 8-9 lei/kg cu TVA, aşa cum este şi în Europa", ne-a explicat Sorin Minea, preşdintele Romalimenta. „Scumpirea ar fi de 30%, dar nu brusc pentru că oamenii nu mai au putere de cumpărare. Este posibil să scumpim puţin câte puţin", a confirmat şi Gheorghe Caruz de la Patronatul Român al Cărnii. Statisticile Ministerului Agriculturii spun însă că preţurile au luat-o deja razna. În pieţele din judeţele Bistriţa Năsăud, Arad, Bacău şi Iaşi, un kilogram de carne este 16-18 lei, în timp ce în majoritatea judeţelor preţul este 10-11 lei/kg.

Pâinea +10%

Grâul s-a cules pe majoritatea suprafeţelor, dar recolta e cu 20% mai mică decât în alţi ani. Efectul se va vedea foarte curând în magazine. Producătorii din panificaţie spun că scumpirea cu 10% a pâinii este iminentă.

"Se estimează că 20-25% din culturile de grâu sunt compromise din pricina secetei, iar depozitele sunt goale. Şi pe plan mondial, la bursă, preţurile au crescut", ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară.

Mai multe