Ceapa de apă roşie din Buzău, mândria zonei: «E gustoasă, nu pişcă şi e fragedă»

1 august 2019 20:19   Național
Ultima actualizare:

Aromată, zemoasă şi mai puţin iute decât celelalte soiuri, ceapa roşie de apă cultivată de grădinarii buzoieni este ideală pentru salate, în tocăniţe, ciorbe sau crudă. În această perioadă a anului, ceapa de Buzău este scoasă din pământ şi vândută în pieţe sau pe marginea drumului, în legături, ca să reziste mult timp.

Ceapa de apă, roşie de Buzău, şi-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. Sute de hectare de teren agricol de la marginea oraşului şi din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi local foarte apreciat de gospodinele din toată ţara, scrie adevarul.ro.

Acest soi de ceapă s-a remarcat prin culoarea specifică, roşu-violet, gust şi aromă deosebite. Prima recoltă din acest an a ieşit deja din pământ şi se vinde în legături de zece kilograme fiecare pe marginea drumului european E85, în zona Buzăului, sau în pieţele din sudul şi estul ţării.  ”E gustoasă, nu pişcă, e fragedă şi ne mândrim cu ea. Este produsul nostru tradiţional. După ce o scoatem din pământ, legăm bulbii în funii pentru a rezista mult, apoi le vindem unor distribuitori din toată ţara”, povesteşte Vasilica Iordache, legumicultor din Buzău.

Şi pentru soţii Streche, ambii de 65 de ani, grădinăritul este principala sursă de trai. În fiecare an plantează ceapa de Buzău pe o suprafaţă de peste 5.000 de metri pătraţi de teren pe care îl deţin în comuna Mărăcineni.  În aceste zile, cei doi pensionari se află permanent printre răsadurile cu ceapă, fie pentru a le iriga, fie pentru a le scăpa de buruieni.”Peste două săptămâni, în prima parte a lunii august, se face cât vânăta, iar la culoare ajunge să fie neagră. E nevoie de multă muncă. Trebuie neapărat plivită, de vreo trei ori se curăţă de buruieni, ca să nu o sufoce, şi e multă migală pentru că o luăm numai la cuţitaş”, spune Dumitru Streche, fermier din Mărăcineni.

”Ceapa roşie de apă, de Buzău, este relativ nouă. A apărut după anii ’80. Grădinarii noştri mergeau des la Braşov. Au luat ceapă de acolo, care este cu forma rotundă, uşor aplatizată, şi au încrucişat-o cu ceapa de aici. Aşa a apărut această ceapă lungă, roşie, de Buzău, din care am scos un soi la staţiunea de Cercetare, denumit Rubiniu”, a declarat Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Mai multe