Cei patru judecători de la TB acuzaţi de corupţie au fost arestaţi

21 mai 2014 5:51   Național
Ultima actualizare:

Au poftit la sume colosale, iar acum ar putea da roba pe zeghe. Patru judecători ai Secţiei Civile a Tribunalului Bucureşti au fost arestaţi preventiv ieri-seară, pentru luare de mită. Ei sunt acuzaţi că ar fi favorizat mai mulţi lichidatori financiari în dosare de insolvenţă care vizau societăţi comerciale.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, au fost arestaţi preventiv ieri, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea nu e definitivă şi a putut fi contestată de învinuiţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, înformează realitatea.net. Anterior, cei patru fuseseră reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în noaptea de luni spre marţi, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat luarea de măsuri preventive în cazul lor.

Potrivit referatului anchetatorilor, care a stat la baza cererii de arestare preventivă, Mircea Moldovan ar fi luat cu titlu de mită diverse sume de bani, dintre care 3.000 - 4.000 de lei direct, 8.000 de lei prin Western Union sau altele direct pe cardul de salariu. De asemenea, acesta ar mai fi primit, în schimbul promisiunii unor intervenţii în dosare de insolvenţă, produse alimentare, cum ar fi peşte sau carne de vită şi de miel, cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriu, în valoarea totală de 6.652 de lei. Şi asta nu e tot: el ar fi primit chiar şi un televizor color.

Judecătorul Ion Stanciu ar fi primit 10.000 de lei reprezentând "rată de vacanţă" şi obiecte vestimentare achitate de un practician în insolvenţă, pentru soţia magistratului. Tot 10.000 de lei ar fi primit şi judecătorul Ciprian Viziru, precum şi o sacoşă cu produse, pentru a soluţiona unele dosare de insovenţă în favoarea unui lichidator. Judecătoarea Elena Rovenţa ar fi primit tot 10.000 de lei, banii fiind puşi într-un plic mascat într-o revistă. De asemenea, judecătoarea ar fi primit şi o parte din suma de 174.000 de euro, reprezentând onorariul unui practician în insolvenţă, susţin procurorii anticorupţie.

Pentru aceste "cadouri", judecătorii puneau ochii pe cele mai bune dosare de insolvenţă, în cazul cărora puteau da soluţii favorabile celor care îi mituiau. Apoi îi contactau pe practicienii în insolvenţă prin intermediul unor persoane de încredere şi solicitau bani sau bunuri în schimbul unor hotărâri judecătoreşti favorabile.

Anchetatorii se bazează în acest dosar pe probe solide, care dovedesc vinovăţia celor patru. Surse judiciare au declarat agenţiei Mediafax că DNA a infiltrat cinci investigatori sub acoperire în rândul suspecţilor, care au realizat mai multe înregistrări ambientale.

Mai multe