Cel mai blând spărgător de bănci s-a născut în România. Viața lui, scenariu de film
În anii ’90 teroriza poliția maghiară, jefuind orice bancă ori oficiu poștal care îi ieșea în cale. Azi este erou central al unei producții cinematografice, care va fi lansată în România la 26 ianuarie 2018. Ambrus Attila, poreclit Banditul Whisky, s-a născut în România, la Miercurea Ciuc. Cele 29 de spargeri pe care le-a dat în decurs de șase ani a determinat poliția maghiară să-și schimbe radical modul de operare în caz de jaf armat.
Ambrus Attila e originar din Miercurea Ciuc. De mic a ales o viață de infractor, iar destrămarea familiei sale a contribuit semnificativ la șlefuirea caracterului său odios. La începutul anilor ’80, pe când se afla în țară, se ocupa cu infracțiuni minore. Nu a fost nevoie de mult efort pentru a ajunge la casa de corecție. În mod inexplicabil, tânărul Attila a reușit să păcălească vigilența autorităților comuniste și să evadeze. Câteva luni bune n-a mai știut nimeni nimic de el. Tatăl său avea să afle mai târziu că băiatul se stabilise la Budapesta, unde avea de gând să înceapă o nouă viață. Și-a găsit un loc de muncă, a fost acceptat în echipa locală de hochei, Ujpest Budapesta, strângea bani pentru un apartament. Însă, viața de om normal și la locul lui avea să dureze puțin. Ambrus Attila voia un trai mai bun, lipsit de orice griji. Și-a dat seama că singurul mod de a-l obține este să ia totul cu forța.
Primul jaf
La începutul anului 1993, lui Ambrus Attila i se puse pata pe un oficiu poștal din strada Villanyi. Câteva zile a inspectat locul pe care urma să-l prădeze, iar pe 22 ianuarie, aproape de ora închiderii, a intrat peste angajații poștei, cu un pistol cu aer comprimat în mână. Le-a cerut toate încasările din acea zi și, după ce le-a primit, s-a făcut nevăzut. În cartea sa autobiografică, scrisă la mulți ani după acest episod, Ambrus povestește ce emoții intense a trăit în momentul în care s-a trezit cu 500.000 de forinți în mâini. Atunci și-a dat seama că ar putea trăi în acest fel, prădând și cheltuind, până la adânci bătrâneți. Și-a cumpărat haine noi și a renunțat la pistolul cu aer comprimat, pe care l-a înlocuit cu unul de jucărie.
De fapt, Banditul Whisky a atras simpatia opiniei publice, a jurnaliștilor și chiar a celor care erau jefuiți de el fiincă nu folosea forța în spargerile sale. De-a lungul „carierei” sale fulminante nu a rănit pe nimeni, ceea ce i-a adus și titulatura de cel mai blând spărgător de bănci din Europa. Angajatele băncilor și oficilor poștale pe care le jefuia primeau de la el flori, după fiecare spargere. Însă, Ambrus Attila a mai primit o poreclă, cea care avea să-i devină carte de vizită: Banditul Whisky – nume dat de polițiști, care găseau după fiecare spargere, la locul faptei, o sticlă de whisky începută. Mai târziu, Ambrus avea să declare că obișnuia să bea un pahar sau două de whisky, înainte de fiecare jaf, pentru a-și face curaj. Sticlele erau lăsate la locul faptei ca semn distinctiv, ca semnătură.
29 de spargeri și două capturări
Ambrus Attila a întins la maximum nervii poliției maghiare. Până în ianuarie 1999 reușise să dea 26 de spargeri și să scape de fiecare dată. Pe 15 ianuarie, însă, drumul i s-a înfundat, după o serie de erori comise de el și de partenerul său de jaf în timpul prăduririi unei sucursale OTP Bank. Complicele său a fost capturat imediat după jaf, iar Ambrus Attila câteva ore mai târziu, la granița cu România. A ajuns în arestul poliției din Budapesta, unde a petrecut câteva luni, în așteptarea procesului. Însă, pe 10 iulie 1999, profitând de neatenția oamenilor legii, Ambrus Attila a evadat din curtea arestului, cățărându-se pe acoperișul clădirii folosind o frânghie improvizată din cabluri și cearșafuri.
Spargerile continuă
Poliția maghiară a fost umilită din nou, însă acum trebuia să facă față valului uriaș de critici venite din partea populației. Colac peste pupăză, la doar 18 zile de la evadare, Ambrus Attila reușește o nouă spargere, a 28-a, în urmă căreia se alege cu 18 milioane de forinți. Umilința era maximă pentru poliția maghiară, însă totul avea să se termine în octombrie 1999, când oamenii legii reușesc, în sfârșit, să-l prindă și să-l țină în custodie, după ce tocmai dăduse o nouă spargere.
Sentința și eliberarea
Ambrus Attila a fost condamnat la 15 ani de închisoare cu executare într-un penitenciar din Ungaria. A fost eliberat în anul 2012 și s-a stabilit într-o localitate de lângă Budapesta. În vârstă de 50 de ani, Attila duce azi un trai simplu, departe de tentațiile din tinerețe. S-a căsătorit cu o femeie cu 20 de ani mai tânără și, în prezent, face bani dintr-o activitate care nu-i poate aduce condamnări penale: realizează vase de ceramică, pe care le vinde la târgurile de profil din Ungaria. A învățat această tehnică în pușcărie și, judecând după imaginile de mai jos, nu se descurcă rău.
Attila vinde tot ce confecționează la târgurile de produse de artizanat care se organizează în Ungaria. În 2015 a expus chiar și la Sfântu Gheorghe, la un târg de profil.
Film inspirit de viața lui
Banditul Whisky este o producție maghiară, semnată de Nimrod Antal. Filmul a avut premiera în 16 octombrie 2017 în Polonia. La 21 octombrie a fost lansat în SUA, iar la 22 noiembrie 2017 – în Ungaria. În România va fi disponibil din 26 ianuarie 2018, în cinematografele Cinema City. Cu prilejul lansării sale în România, Ambrus Attila se va afla la București pentru a ne împărtăși din experiența sa de viață. Vezi trailerul filmului.