Cel mai bogat liceu din România e la ţară!
Model de succes într-un judeţ sărac! Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” din comuna Şendriceni (Botoşani) califică sute de tineri de la ţară în meserii căutate. Instituţia realizează şi venituri din producţie proprie, fiind la un pas de a deveni centru de excelenţă, arată adevarul.ro.
Pentru tinerii din mediul rural, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni e singura cale de a scăpa de traiul greu.
Elevii sunt pregătiţi în ateliere moderne de profesori calificaţi, pentru a deveni profesionişti în cele mai căutate meserii de pe piaţa muncii.
Adolescenţii fac practică prin parteneriate cu fermieri din zonă, cu ateliere auto sau cu restaurante, pe utilaje moderne.
Cei mai buni ajung să facă practică şi în Italia, în Portugalia sau în alte state europene.
Această instituţie de învăţământ are o tradiţie de peste o sută de ani şi funcţionează într-un vechi conac boieresc. În ultimele decenii, liceul s-a transformat, cu investiţii, într-una dintre cele mai importante unităţi de învăţământ din mediul rural.
„Liceul a devenit un brand fiindcă am înţeles să trebuie să le oferim tinerilor o meserie căutată. Când termină studiile, primesc o diplomă, dar şi abilităţile necesare pentru a-şi câştiga oriunde pâinea”, spune Viorel Dohotaru, directorul Liceului Tehnologic. „Pregătim elevi pentru următoarele meserii: mecanic auto, mecanic agricol, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, brutar patiser, ospătar, chelner şi tâmplar universal. Oricare calificare îi permite absolventului să se angajeze ori să-şi deschidă o afacere”, explică directorul.
De-a lungul timpului, liceul a beneficiat de investiţii masive. Au fost făcute ateliere de mecanică agricolă, de mecanică auto, de tâmplărie şi instalaţii.
De asemenea, s-au amenajat o bucătărie performantă şi un laborator pentru determinări. Nu lipsesc nici simulatoarele auto.
Mai mult, elevii de la profilurile auto şi mecanică agricolă urmează gratuit şcoala de şoferi. Sălile de clasă sunt dotate cu videoproiectoare, mobilier şi materiale didactice noi.
„În halele de practică avem autoturisme şi utilaje agricole. Le desfac şi le reansamblează de zeci şi de sute de ori, până învaţă ca pe «Tatăl Nostru»“, dezvăluie un maistru.
Liceul Tehnologic din Şendriceni e una dintre putinele instituţii de învăţământ din România care produce suficienţi bani pentru a-şi putea plăti toate facturile şi dotările, adică este autosustenabil.
Are propria fermă de vaci, dar şi o suprafaţă de peste 50 de hectare de teren agricol, cultivat şi lucrat cu utilaje de proprii elevi ai liceului.
Din produsele agricole şi cele lactate, instituţia scoate un profit anual de un milion de lei. „Vindem produsele şi investim apoi banii în dotările liceului”, adaugă directorul Viorel Dohotaru.
Judeţul contrastelor! Încă 20 de şcoli cu toalete în curte
Liceul “Alexandru Vlahuţă” din Şendriceni e mai degrabă o excepţie în peisajul învăţămânului rural din Botoşani, unul dintre judeţele sărace ale României.
Ce-i drept, faţă de anii precedenţi, numărul şcolilor cu toalete în curte a mai scăzut, scrie botosaninews.ro. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, în septembrie 2023 mai erau aproximativ 20 de şcoli cu WC în curte, dintr-un total de 470.
“Pentru aceste 20 de locaţii cu toalete care nu sunt în corpul de clădire există linii de finanţare şi sunt prinse pentru a fi reabilitate”, anunţa, astă-toamnă, Bogdan Suruciuc, inspector general.