Cel mai bun pădurar român vine din Harghita

14 septembrie 2018 14:50   Național
Ultima actualizare:

Găzduită de localitatea sibiană Săliște și organizată de Asociația Administratorilor de Pădure, etapa regională a concursului național Cel mai bun pădurar și-a desemnat câștigătorii. Astfel, premiul cel mare, valorând în brut aproape 1000 euro (4500 lei), s-a dus la Andrasi Zsolt de la Ocolul Silvic Privat Praid din Harghita.

Pe locul II s-au situat la egalitate de puncte Pal Ferenc de la Ocolul Silvic Ciucaș din Brașov și Avram Alin Vasile de la Ocolul Silvic Municipal Baia Mare din Maramureș; cei doi au plecat acasă mai bogați cu 3300 lei, tot brut. Cum la etapa națională pot merge doar trei câștigători, premiul III nu s-a mai acordat. Faza națională a concursului va avea loc în perioada 24 – 28 septembrie 2018 și este organizată de Regia Națională a Pădurilor.

Prin tradiție, participanții sunt departajați în urma a patru probe. Pe 12 septembrie s-a desfășurat proba scrisă, constând într-un test grilă cu 30 de întrebări legate de legislația silvică și de activitățile specifice profesiei de pădurar, precum și cea de recunoaștere a speciilor forestiere - după lujeri, frunze, fructe, semințe, rondele și insecte dăunătoare.

A doua zi au avut loc celelalte două probe. Prima dintre ele s-a desfășurat în aer liber și a constat în 1-2 situații concrete privind paza și integritatea fondului forestier; a doua a avut loc în depozitul de la Ocolul Silvic Valea Frumoasei, concurenții trebuind să măsoare, sorteze, cubeze și să întocmească un aviz de transport al buștenilor.

Mai multe