Cel mai bun pilaf de post. Reţeta lui Radu Anton Roman

25 martie 2020 14:30   Național
Ultima actualizare:

În postul Paştelui, gospodinele obişnuiesc să prepare mâncăruri cu fasole, cartofi, alte legume. Uite o idée excelentă: pilaf de post cu ciuperci. Reţeta a fost decoperită de Radu Anton Roman, regretatul gastronom.

Reţeta deliciosului pilaf de post, care se găteşte rapid din câteva ingrediente, o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), scrie adevarul.ro.

Cel mai bun pilaf de post, cu ciuperci

Pentru un pilaf perfect este bine să ştiţi cât se ţine orezul pe foc, de ce se amestecă mereu în craniţă şi cu câtă apă se stinge.

Ingrediente

  • 1 ceaşcă orez
  • 1 pahar untdelemn
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 ceapă sare, piper, cât vreţi
  • 500 g ciuperci de care o fi (bune chiar şi cele uscate).

Mod de preparare

  • Ceapa se toacă şi se prăjeşte în ulei, într-o cratiţă mărişoară.
  • Când s-a aurit, se adaugă orezul bine grijit şi scurs, să se călească niţel, să prindă gust bun.
  • Îl rumeniţi uşor, mestecând mereu, altfel se lipeşte.
  • Ciupercile bine spălate se toacă şi se pun peste orez, cu sare şi piper, amestecând mereu.
  • După 5 minute de prăjit, se stinge pilaful cu 2-3 ceşti de apă, se amestecă şi se acoperă.
  • Se pune în cuptor la foc mic, 30-40 de minute, până se rumeneşte la suprafaţă, fără a mesteca în el ca să nu se spargă bobul.
  • Se toacă pătrunjel şi se presară peste pilaf.

Cine a fost Radu Anton Roman

Gazetarul, pasionat de bucătărie În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Citeşte şi:

Dezlegarea la peşte. Cum se fac plachia de crap ţărănească la cuptor şi pasta de peşte

Secretul celei mai pufoase salate de icre proaspete. Cum se prepară fără să se taie

Mai multe