Cele mai frecvente 7 erori în trafic şi ce spun ele despre tine
Te-ai întrebat vreodata care este comportamentul tău la volan? Da, când îi critici pe ceilalţi, este uşor! Scoţi capul pe geam şi ţipi după un Tico: "Ia-ţi maşină, bă, ia-ţi maşină!", daca ai impresia ca ţi-a confiscat şoseaua. Vreme de vreo 15 ani, psihologii din tari precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania şi-au bătut capul să stabileasca cele mai comune greşeli comise în spatele volanului şi au reuşit să ii "descifreze" chiar şi pe autorii acestora. Iată ce concluzii au tras psihologii de trafic din Europa.
1. Şoferii tineri: agresivi şi nepăsatori
Tineretea la volan se recunoaste dupa stilul de condus, sustin psihologii. Soferii tineri au tendinta de a deveni agresivi in trafic si nici nu constientizeaza consecintele actiunilor lor. Stilul agresiv si indiferenta in fata pericolelor sau chiar a amenzilor drastice sunt o caracteristica a tinerilor.
2. E ca mersul pe bicicletă!
Replica o auzi de la orice sofer care a facut o pauza lunga de la ultima experienta in spatele volanului. "E ca mersul pe bicicleta, nu am cum sa uit sa conduc masina!", iti explica acesta. De fapt, soferii care nu au condus perioade indelungate au tendinta sa supraestimeze siguranta data de masina la fel ca si capacitatea lor de a-si recapata in timp scurt reflexele.
3. Şase, mascul Alfa la volan!
Senzatia de putere data de masina se manifesta cel mai des prin furia izbucnita in timpul unor coliziuni evitate, cel putin in cazul soferilor barbati. Este generala, neavand legatura cu varsta sau vechimea carnetului.
Un accident abia evitat te poate face a explodezi mai rau ca o petarda de Anul Nou, dar si sa te impaunezi de parca ai fi salvat intreg pamantul. "Conflictele izbucnite intre soferi au rolul de evidentiere al unui statut social pe sosele", au concluzionat psihologii, dupa ce incidente asemanatoare, desfasurate in afara mediului rutier, au arat ca "nervosii" se comporta intr-un mod diferit in societate.
4. Nu ai cum să sesizezi totul
Odata asezat la volan, ai impresia ca vezi tot ce se intampla in fata si in jurul tau. Nimic mai periculos ca aceasta prejudecata, avertizeaza cercetatorii. Ma rog, in afara pretentiei ca daca tu nu sesizezi un vehicul pe banda ta de mers, macar soferul celeilalte masini sa te observe pe tine.
Nu, nu ai cum sa observi tot ce se intampla in jurul tau, pentru ca informatia din campul vizual depaseste posibilitatea creierului de a analiza in timp util datele receptionate. Asa ca nu te baza pe o vizibilitate buna si pe ochii tai de vultur atunci cand te avanti in viteza pe sosea.
IatĂ care sunt celelalte 3 erori şi ce spun ele despre tine.