Cele mai frumoase tradiţii româneşti – cum văd străinii obiceiurile noastre

31 mai 2015 14:21   Național
Ultima actualizare:

Străinii sunt fascinaţi de cele mai frumoase tradiţii româneşti. Furatul miresei, ceremonia de pregătire înainte de nuntă şi sărbătorile religioase sunt printre favorite. Românii urmează,chiar şi în ziua de azi, datinile străvechi, mai ales la sate.

Mediul rural găzduieşte cele mai frumoase tradiţii româneşti. Satul este inima culturală a românilor, iar obiceiurile străvechi încă se practică, mai ales de către românii care stau la ţară.

Cele mai frumoase tradiţii româneşti – furatul miresei

Furatul miresei este una din cele mai frumoase tradiţii româneşti, conform blogului turistic  TouristinRomania. Este unul din cele mai interesante obiceiuri locale, mireasa se fură la miezul nopţii şi se cere răscumpărare pentru a o înapoia mirelui. Există anumite diferenţe ale acestui obicei, în funcţie de localitate, dar rădăcina este aceeaşi. Această tradiţie este o reminiscenţă străveche, din timpul în care mireasa era văzută ca cea mai de preţ posesie.

Cele mai frumoase tradiţii româneşti- ceremonia de pregătire a nunţii

Ceremonia de pregătire dinaintea nunţii este una din cele mai frumoase tradiţii româneşti. Mireasa este ajutată de către mama ei şi de către prietenii apropiaţi familiei ,să se pregătească de nuntă. Mirele se duce să o ia pe viitoarea lui soţie de acasă şi să o ducă la biserică. El este însoţit, în mod tradiţional, de prietenii săi apropiaţi. Înainte de asta, cavalerul de onoare îl bărbireşte simbolic pe mire. De obicei, se foloseşte un cuţit, sau chiar un topor pentru această tradiţie.

Cele mai frumoase tradiţii româneşti-sărbătorile de iarnă

Sărbătorile de iarnă sunt marcate de cele mai frumoase tradiţii româneşti. Iarna se ţin obiceiuri şi datini populare, care provin din trecut, dar se urmează cu sfinţenie chiar şi în ziua de azi. La sate, în Ajunul Crăciunului, cete de copii se strâng pentru a-i colinda pe săteni. În satele bucovinene, copiii se maschează în diferite personaje, precum ursul, capra, ursarii sau bunghierii. În Moldova, bărbaţii proaspăţi însuraţi merg cu plugul.

Una din cele mai frumoase tradiţii româneşti este sărbătorirea venirii primăverii. Mărţişorul este un simbol străvechi, care marchează venirea timpului călduros pe meleagurile româneşti. În credinţele populare, acest talisman are puteri magice. Bărbaţii oferă mărţişoare femeilor, iar acestea le poartă în piept sau la mână, pe tot parcursul lunii martie.

Cele mai frumoase tradiţii româneşti – sărbătoarea Paştelui

Sărbătorirea Paştelui este una din cele mai frumoase tradiţii româneşti.  Pentru această sărbătoare se înroşesc ouă, se gătesc, în mod tradiţional, mâncăruri cu miel şi se coc cozonaci. Românii se salută pe străzi cu „Hristos a înviat şi “adevărat a înviat”. Cele mai frumoase locuri în care poţi să sărbătoreşti tradiţia paştelui sunt bisericile din Bucureşti, relatează Inyourpocket.

Mai multe