Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri

25 martie 2015 17:18   Național
Ultima actualizare:

Le mănânci cu poftă, dar ştii cu adevărat ce conţin? Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri ne îmbolnăvesc fără să ne dăm seama. Mezelurile, indiferent că este vorba despre salam, parizer, şuncă sau crenvurşti, fac parte din dieta zilnică a multor persoane. Click! a făcut o selecţie cu cele mai periculoase ingrediente din mezeluri.

Suntem înnebuniţi după astfel de alimente, care nu trebuie preparate, doar le scoatem din frigider şi le savurăm. În continuare, vă prezentăm care sunt cele mai periculoase ingrediente din mezeluri.

Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri: Ce mâncăm cu adevărat

  • Xantanul şi guarul, E-415 şi, respectiv, E-412, sunt substanţe de gelifiere care reţin foarte multă apă şi, astfel, produsul cântăreşte mai mult. Sunt printre cele mai periculoase ingrediente din mezeleuri, deoarece reţin absorbţia în organism a vitaminelor A, D, E, K şi a mineralelor precum calciu şi magneziu, potasiu şi fier. Pateul de gâscă conţine acest ingredient destul de periculos pentru organism.
  • Printre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri este şi dextroza. Aceasta este o substanţă cu un index glicemic foarte ridicat, cu zaharuri cu absorbţie extrem de rapidă. Este interzisă în dieta bolnavilor de diabet, dar este bine să evităm consumul produselor care conţin această substanţă pentru că riscăm să ne îmbolnăvim de diabet. Şunca de praga are un conţinut ridicat de dextroză.
  • Foarte des folosit la majoritatea mezelurilor, colagenul este o gelatină din zgârci care nu are proprietăţi nutritive. Pe de altă parte, persoanele cu hiperuricemie ar trebui să se ferească de alimentele cu această gelatină, altfel riscând să se aleagă cu atacuri de gută (inflamaţia agresivă a articulaţiilor). Şi acesta este unul dintre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri.
  • Majoritatea mezelurilor conţin glutamat de sodiu, chiar şi şunculiţa denumită “ţărănească”. Substanţa dă un gust mai bun produsului, dar creează dependenţă. Este interzisă copiilor şi femeilor gravide. Pentru că este unul dintre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri, riscăm maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm şi modificări de ritm cardiac.
  • Parizerul este de departe unul dintre cele mai nocive produse, mai ales pentru copii. De altfel, este interzis pentru micuţi. Colorantul pe care îl conţine, carminul, e cancerigen. Procedeul extragerii carminului dintr-o insectă este ultranociv. E folosit pentru a da o culoare roşie produselor, dar este şi unul dintre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri.
  • Nitritul de sodiu, sau E 250, e utilizat pentru a da mezelurilor o culoare roz, apetisantă. Unul dintre cele mai periculoase ingrediente din mezeluri ajută la dezvoltarea celulelor cancerigene. Poate declanşa şi afecţiuni ale glandei tiroide. Totodată, este interzis femeilor gravide, copiilor şi bolnavilor în general. Cârnaţii conţin nitritul de sodiu.
  • Caragenanul, sau E-407, conţine factori co-cancerigeni. Adică, descompus în colon, se poate transforma în alte substanţe care pot duce la cancer de colon, de aceea poate fi numit unul din cele mai periculoase ingrediente din mezeluri. Caragenanul este folosit frecvent în toate mezelurile, fiind un agent de întărire şi îngroşare a alimentelor.

Cele mai periculoase ingrediente din mezeluri: Ce spun specialiştii

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare a făcut un inventar al ingredientelor folosite în mezeluri, în România, cu câteva decenii în urmă.

"Iată cum arăta o reţetă de crenvurşti de vită, în 1962. Pentru o sută de kilograme, se foloseau 70 kg de carne de vită calitatea I, 30 kg de slănină, 50 de grame de piper, 30 de grame de nucşoară, boia de ardei şi usturoi. Amestecul era apoi introdus în intestine de ovine. În 1967, reţeta pentru 100 kg de cârnaţi proaspeţi era următoarea: carne semigrasă de porc, 100 kg, 250 gr de piper, 250 gr usturoi, 2 kg de sare şi maţe subţiri de porc", spune Mencinicopschi.

Referitor la cele mai periculoase ingrediente din mezeluri, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi mai adaugă: "14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, una dintre primele cinci cauze de deces în ţările vestice şi care se manifestă prin scăderea capacităţii organismului de a menţine o concentraţie normală de oxigen în sânge".

Mai multe