Cele mai simple metode prin care îţi protejezi datele confidenţiale
Acest articol se adresează deopotrivă celor care nu s-au gândit să îşi pună o parolă pe iPad, celor care se autentifică în contul de e-mail de pe calculatorul altcuiva, celor care vorbesc tare, atunci când se află în public, dând, fără să vrea, informaţii preţioase despre ei înşişi etc
Protejează-ţi cu parolă următoarele dispozitive: smartphone-ul, iPad-ul, tablet, computerul şi aşa mai departe. Unora ar putea să li se pară enervant acest procedeu, pentru că de fiecare dată se văd nevoiţi să introducă parola, atunci când accesează dispozitivul.
Dar fără această măsură de siguranţă, orice dispozitiv devine echivalentul ,,digital" al unui apartament pe care ai uitat să îl închizi cu cheia, când ai plecat din el. În plus, nu cred că vrei ca oricine să îţi poată citi conversaţiile sau sms-urile intime.
Stabileşte o ,,alertă Google" pe numele tău. Aceasta este o metodă foarte bună prin care poţi afla tot ce se spune despre tine în mediul online. Mergi aici şi fă setările necesare.
Ieşi de pe fiecare cont deschis pe vreo reţea socială sau e-mail precum Facebook, Twitter Gmail, Yahoo etc atunci când părăseşti calculatorul, în special dacă foloseşti un dispozitiv străin.
Nu da oricui adresa ta de e-mail, numărul de telefon sau codul poştal, atunci când îţi sunt cerute.
Foloseşte parola pentru computer, astfel încât nimeni în afară de tine să nu poată avea acces la datele tale.
Cei care folosesc Gmail pot activa metoda de autentificare în doi paşi. Orice persoană care va vrea să intre în contul tă de Gmail, de pe un alt calculator, va avea nevoie de un cod care îţi va fi trimis pe telefon. Altfel spus, chiar dacă cineva face rost de parola ta, nu se va putea autentifica în cont, de pe un calculator străin-
Schimbă setările contului de Facebook astfel încât datele tale să fie văzute doar de prieteni. Tu alegi cu cine împarţi informaţiile tale.
Şterge periodic istoricul web.