Cele trei situații în care copilul tău poate trece la școala online
Elevii au început luni, 17 ianuarie, al doilea semestru al anului școlar 2021-2022, un semestru care are 19 săptămâni de școală, din care primele 13 neîntrerupte. Tot de azi au intrat în vigoare noile reguli de funcționare a școlilor, în pandemie.
Funcționarea școlilor, legată de numărul de bolnavi din spitale
Potrivit Ordinului Ministerelor Educației și Sănătății, trecerea în online nu mai depinde de incidența îmbolnăvirilor din localitate și de procentul de vaccinare al personalului din învățământ, ci de gradul de ocupare al spitalelor COVID din județ. Concret, elevii vor trece în online doar acolo unde rata de ocupare a paturilor de spital depășește 75% și revin în bănci când procentul scade sub 70%. Direcțiile județene de sănătate publică sunt obligate să raporteze în fiecare zi de joi gradul de ocupare din spitale.
O a doua situație în care copilul tău poate trece în online, pentru 10 zile, este atunci când apar 3 cazuri de infectare în clasa/grupa sa, pe parcursul a 7 zile consecutive. „La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ”, se arată în ordinul comun.
Iar a treia situație – dacă apar mai multe cazuri la nivel de școală. „Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Părinții pot cere din nou zile libere plătite
Părinții care au copii mai mici de 12 ani sau de 26 de ani, în cazul celor cu handicap, pot beneficia de zile libere plătite de angajator pentru a sta acasă cu cei mici, în cazul în care se trece la cursuri online din cauza pandemiei. Prevederile au rămas neschimbate: de această măsură poate beneficia un singur părinte, dacă celălalt nu se află în concediu de creștere copil, în concediu de odihnă sau în concediu fără plată. Se asemenea, poate beneficia de zile libere plătite dacă locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Zilele libere se plătesc cu cu 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie (192 lei pe zi).
Calendarul semestrului II
17 ianuarie – 4 aprilie: cursuri
15 aprilie – 1 mai: vacanța de Paște
2 mai – 10 iunie: cursuri, cu excepție pentru anii terminali. Elevii de clasa a VIII-a termină școala la 3 iunie, cei din clasele a XII-a și a XIII-a la 27 mai. Calendarul examenelor de Bacalaureat și de Evaluare Națională a rămas neschimbat.