Ceremonii militare emoționante de „Ziua Eroilor”. „Tati, nu te-am cunoscut, dar te iubesc!”

10 iunie 2021 16:11   Național
Ultima actualizare:

Clopotele bisericilor din toată țara au răsunat azi la ora 12.00 în cinstea eroilor neamului. A acelora răniți, dispăruți sau morți în acțiuni militare. 10 iunie este Ziua Eroilor, dar și Înălțarea. Cu această ocazie, Ministerul Apărării Naționale a organizat o serie de evenimente emoționante.

„Peste 1,4 milioane de români au fost răniți, au dispărut, au rămas invalizi sau au murit luptând în acțiunile militare. Dacă azi ne-ar privi în jos, ar vrea să vadă că sacrificiul lor nu a fost uitat, că iubim libertatea, munții și marea, frații români și limba maternă. Cea mai mare mulțumire pentru ei ar fi să știe că ne bucurăm de tot ce avem acasă la noi. Azi, de ziua lor, să ne oprim să citim numele eroilor de pe monumente și să ținem un moment de reculegere”, au anunțat reprezentanții MApN.

Comemorarea militarilor care au murit în catastrofa aviatică din Munții Bucegi

O ceremonie miliară și religioasă impresionantă a avut loc în localitatea Șimon din județul Brașov. În acest loc, în urmă cu aproape 11 ani, s-a prăbușit un elicopter militar ce efectua un zbor de antrenament. La bord erau șase militari israelieni și unul român. Toți și-au pierdut viața. Pilotul român, locotenent comandorul (post mortem) Ștefan-Claudiu Dragnea, avea doar 31 de ani și o carieră impecabilă. Era fericit căci urma să devină tătic. Nu a mai apucat să-și vadă copilul pe care și l-a dorit enorm. Fiul lui, acum în vârstă de 10 ani și jumătate, s-a născut la 5 luni distanță. A fost numit tot Ștefan și pare copia în miniatură a tatălui său. Joi, la ora 12.00, a fost și el prezent, împreună cu mama lui, în locul în care a avut loc catastrofa aviatică. „Chiar dacă nu l-am cunoscut, tati face parte din viața mea, prin pozele și poveștile pe care mi le spune mami. Îl iubesc!”, ne-a spus băiețelul. La ceremonia militară de la Șimon au luat parte camarazi, membri de familie ai militarilor căzuți în misiune, precum și oficiali români și israelieni. Printre aceștia, și președintele Israelului, Reuven Rivlin.

Tragedia s-a petrecut în urmă cu aproape 11 ani

La 26 iulie 2010, elicopterul israelian de transport CH-53 Sikorsky al Forţelor Aeriene Israeliene (IAF), care avea la bord șase militari israelieni și unul român, s-a prăbuşit în Munţii Bucegi, în zona Fundata-Zărnești. Aeronava participa la exerciţiul comun româno-israelian BLUE SKY 2010, care s-a desfășurat la aerodromul Boboc, având ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală (MEDEVAC). „Respect! Nu vă vom uita niciodată”, le-au spus acum, cu ochii spre cer, toți cei prezenți la eveniment.

Mai multe evenimente sunt programate în Capitală

O ceremonie militară la care a participat și președintele Klaus Iohannis a avut loc în Parcul Carol din București.

Potrivit MApN, alte evenimente sunt programate pe seară, în Capitală.

  • Ora 21.30, pe fațada Palatului Cercului Militar Național va fi realizată, cu sprijinul Asociației „Alături de Eroi”, o proiecție video mapping 3D dedicată Zilei Eroilor.
  • Ora 21.40, militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. În mod simbolic, torțele detașamentului de militari ai Brigăzii 30 Gradă vor fi aprinse de veteranii răniți în teatrele de operații, membri ai Invictus România. În prealabil, aceștia vor aprinde o torță de la flacăra veșnică care arde la Mormântul Ostașului Necunoscut (ora 18.00) și se vor deplasa în alergare, aproximativ 20 de kilometri, pe traseul - Monumentul Eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații și pe teritoriul României din Parcul Tineretului - Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” - Monumentul Eroilor Geniști din fața Palatului Cotroceni - Monumentul Eroilor Sanitari din Parcul Eroilor - Monumentul Eroilor Ceferiști din fața Gării de Nord - Arcul de Triumf de pe Șoseaua Pavel Kiseleff - Monumentul Eroilor Aerului de pe Bulevardul Aviatorilor – Palatul Cercului Militar Național (cu sosire la ora aproximativă 21.15).
  • Ora 22.00, pe fațada Palatului Parlamentului (dinspre Piața Constituției) va avea loc o proiecție video mapping 3D dedicată eroilor României, eveniment realizat cu sprijinul Asociației „Alături de Eroi”, al Primăriei Municipiului București, prin CREART, și al Camerei Deputaților.
  • Ora 22.30, la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar vor fi depuse, de studenți ai Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, candele aprinse, panglici tricolore și coronițe de flori.

Câți militari români s-au jertfit pentru noi

  • Peste 4.300 de militari români și-au pierdut viața în Războiul de Independență.
  • Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în Primul Război Mondial.
  • Peste 92.000 de militari români și-au pierdut viața în Al doilea Război Mondial.
  • În perioada 1996-2020, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţii 185 au fost răniţi. 
Mai multe