Cerşetorul plătit în valută
Lire turceşti, euro, leva, lei moldoveneşti şi româneşti. Aproape că nu există zi în care să nu primească vreo mică „atenţie" într-una din aceste bancnote de la şoferii care tranzitează Capitala. Asta pentru că Viorel, cerşetorul poliglot, are câte o pancartă pe limba fiecăruia.
La cei 34 de ani ai săi, Viorel a reinventat cerşetoria. Îmbrăcat la cămaşă şi pantalon de stofă, tânărul umblă cât e ziua de lungă printre maşini. Dar nu oricum, ci înarmat cu o cruciuliţă şi mai multe pancarte, câte una pentru fiecare naţionalitate de şofer întâlnită.
Tânărul umblă toată ziua printre maşini, îmbrăcat în cămaşă şi pantalon de stofă
E suficient numai să privească numărul de înmatriculare al maşinii, că Viorel scoate imediat textul la înaintre: „turk liraşi, leva, lei moldoveneşti".
La sfârşitul zilei el are în portofel ruble belaruse, leva sau lire turceşti
Efortul său nu este în zadar, şoferii îi întind valută. În zile bune, la sfârşitul programului el numără chiar şi 600 de lei profit.
În funcţie de şoferii din trafic, Viorel agită pancarta adecvată
„Am părinţii bolnavi, cu pensie mică. Îi ajut cum pot, nu muncesc mai mult de două zile pe săptămână, în rest stau cu ei acasă. Am avut zile în care am făcut şi 600 de lei", ne spune Viorel, în timp ce ne arată banii strânşi: câteva lire turceşti, nişte leva, alte câteva sute de ruble belaruse şi câteva zeci de lei de-ai noştri.
Aproximativ 1.000 de milogi în Bucureşti
Potrivit deputatului Ştefan Pirpiliu, cel care a iniţiat un proiect de lege privind interzicerea cerşetoriei, în bazele de date ale Poliţiei Capitalei figurau, între 2005 şi începutul acestui an, aproximativ 1.000 de cerşetori.
Dintre aceştia 600 sunt stabili, iar restul sezonieri. Bucureştiul ocupă, astfel, prima poziţie în ceea ce priveşte numărul acestora.