Cinci luni de coronavirus în România. Cum am ajuns de la pacientul 0 la peste 43.000 de îmbolnăviri
Duminică, 26 iulie, s-au împlinit exact cinci luni de la primul caz de coronavirus anunțat în România. L-am privit atunci fără prea multă îngrijorare, cu obișnuita detașare că „e prea departe de universul meu”, că „nu mă poate atinge pe mine”. Iată că ne-a „atins” mai serios decât am fi crezut. Ne-a schimbat viața din toate punctele de vedere.
Două luni de „stare de urgență”
Vestea că în România s-a înregistrat primul caz de Covid-19 a fost dată la primele ore ale zilei de 26 februarie chiar de către ministrul de atunci al Sănătății, Victor Costache. Era vorba despre un italian sosit în vizită la familia soției, în Gorj.
De la el s-a infectat un tânăr de 25 de ani, asimptomatic, care a fost internat în noaptea de 26 spre 27 februarie la Institutul ”Matei Balș”, precizează Mediafax. De atunci au început să apară noi și noi cazuri. La 16 martie, președintele Klaus Iohannis decreta stare de urgență pe întreg teritoriul României. S-au închis școlile, restaurantele și barurile, sălile de sport, hotelurile, clinicile stomatologice și saloanele de înfrumusețare, s-au închis gradual punctele de trecere a frontierei, circulația rutieră, feroviară și aeriană. Puteam ieși din case doar cu declarația pe proprie răspundere. Școala s-a făcut online, majoritatea am început să lucrăm de la domiciliu și speram ca situația să își revină rapid la normal. Dar nu a mai revenit.
Din 15 mai am început să ne relaxăm
S-a decretat pentru a doua lună consecutivă stare de urgență, iar amenzile date celor care nu respectau regulile curgeau cu nemiluita. În perioada 26 februarie – 5 aprilie erau confirmate 4.051 de cazuri de infectări, din care 181 de decese. Din 15 mai, am intrat în starea de alertă și, odată cu ea, gradual, au apărut măsurile de relaxare. Din două în două săptămâni, legal, ne mai „relaxam” un pic, cu toate că virusul nu lua deloc pauză. Românii, în spiritul caracteristic, au forțat nota în repetate rânduri: au mers la mare, au dansat înghesuiți pe plajă sau la terase, au ieșit să protesteze în centrul Capitalei. Teoriile conspirației iau și ele avânt printre cei nedocumentați, dar cu idei fixe.
A explodat numărul de cazuri
Problemele au reapărut din iulie, când CCR a decis că izolarea și carantina instituționalizată sunt neconstituționale, că cei infectați cu Covid-19 nu mai pot fi ținuți în spitale fără acordul lor. Mii de bolnavi s-au externat la cerere, alții au părăsit centrele de izolare și de carantină. Tot din iulie a explodat numărul de cazuri de infectări. Deși ne așteptam ca odată cu vara virusul să își piardă din putere, cifrele arată că suntem mai rău ca niciodată. Avem peste 1.000 de cazuri de infectări pe zi, iar azi, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un total de 44.798 de cazuri la nivel național. Spitalele sunt supraaglomerate, medicii epuizați. Bilanțul morților este și el cutremurător: 2.187.
Ce ne așteaptă?
Scenariul pentru luna august este și mai sumbru. Specialiștii se așteaptă ca de luna viitoare să avem până la 1.600 de noi cazuri zilnic. „Avem o creștere serioasă din punct de vedere al răspândirii. O răspândire care clar nu este acum nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creștere, clar că situația nu este sub control, mai ales în unele zone ale României. Este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim”, a avertizat secretarul de stat Raed Arafat. Ce e de făcut? Soluția nu trebuie așteptată doar de la autorități și de la medici, nici de la cercetătorii care lucrează la un vaccin. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să contribuim la stoparea pandemiei, prin trei lucruri simple: să purtăm mască, să păstrăm distanțarea și să ne spălăm cât mai des mâinile.