Cinci sfaturi ca să întreţii prosoapele

2 septembrie 2011 14:28   Național
Ultima actualizare:

După o baie relaxantă sau un duş rapid ne dorim un prosop de baie cât mai pufos şi mai parfumat. Dar nu întotdeauna avem parte de un astfel de răsfăţ. Unele prosoape sunt aspre şi ne zgârie pielea, altele au un mi-ros neplăcut chiar dacă sunt curate, iar altele nu absorb deloc apa de pe corp. Iată cum trebuie să întreţinem prosoapele de baie pentru a fi curate şi pufoase.

Cum procedăm la prima spălare?

Dacă ai cumpărat un set de prosoape noi, primul lucru pe care trebuie să-l faci când ajungi acasă este să le speli la maşina de spălat folosind un program scurt de spălare. Temperatura apei nu trebuie să fie foarte mare, pentru că materialul nu este pătat, murdar şi nici nu miroase neplăcut.

Foloseşte totuşi puţin detergent de rufe şi adaugă o cană cu oţet alb. Oţetul le va dezinfecta, va îndepărta urmele de balsam folosite de producător şi va împrospăta ţesătura. Pentru a se păstra pufoase, foloseşte şi balsam de rufe.

Ai folosit un prosop? Nu-l pune în coşul de rufe

După ce ai folosit un prosop de baie, este recomandat să nu-l arunci direct în coşul de rufe, alături de alte obiecte de îmbrăcăminte sau lenjerie. Motivul? Pentru că este ud, materialul ar putea mucegăi, prinde miros stătut, îmbâcseşte şi celelalte rufe şi, mai rău, poate dezvolta bacterii.

Cum trebuie să procedăm? Înainte de a-l pune în coşul de rufe, prosopul trebuie uscat. Sau, dacă nu, acesta trebuie imediat spălat.

Cât detergent folosim?

Prosoapele de baie se spală separat de celelalte rufe. Pentru că ele nu sunt murdare ci doar trebuie bine igienizate, este indicat să folosim o cantitate mai mică de detergent faţă de cantitatea necesară splării obiectelor de îmbrăcăminte.

De data aceasta, foloseşte un program cu o temperatură ridicată. Prosoapele vor fi curăţate cu detergent dar şi foarte bine clătite. Atenţie la clătire! Dacă nu sunt suficient de bine clătite, prosoapele de baie vor rămâne cu urme de detergent în fibre, vor deveni îmbâcsite şi vor prinde miros.

Pentru a fi moi şi pufoase, foloseşte de fiecare dată balsam de rufe, dar tot în cantităţi reduse.

Cum se usucă prosoapele de baie?

Imediat ce programul de spălare s-a încheiat, scoate prosoapele şi pune-le la uscat. Dacă vor rămâne în cuva maşinii de spălat, vor prinde un miros neplăcut şi vei fi nevoit să le speli din nou. Este recomandat ca prosoapele să se usuce la balcon, pentru a se aerisi foarte bine.

De asemenea, nu le ţine direct în razele soarelui pentru că ţesătura se va decolora. Mai mult, fibrele se vor deteriora, iar prosopul va fi rigid, aspru şi-ţi va zgâria pielea.

Cum le cumperi?

Prosoapele de baie sunt de dimensiuni şi modele diferite. Este recomandat să cumperi prosoape atât pentru corp cât şi pentru faţă şi să le foloseşti ca atare. Alege modele în funcţie de materialul textil din care sunt confecţionate optând pentru bumbac.

Acesta este cel mai indicat pentru piele şi este şi foarte absorbant. Dacă te decizi să mergi la cumpărături, orientează-te către modelele groase şi pufoase.

Aşa cureţi prosoapele de bucătărie

Dacă ai prosoape de bucătărie din material textil, trebuie să ştii că acestea pot ajunge un adevărat focar de infecţie. Ele adună în ţesătură microbi, bacterii, umezeală, praf, acarieni şi spori de mucegai.

Prosoapele de bucătărie se spală des, la temperaturi ridicate, de peste 70 de grade Celsius, folosind un cilu de spălare care durează cel puţin o oră. Foloseşte pentru igienizarea lor clor (Vanish) sau oţet alb.

Click! spune

Nu spăla prosoapele de baie împreună cu alte obiecte de îmbrăcăminte care au capse, fermoare sau arici pentru că acestea pot destrăma fibrele produsului.

Mai multe