Cine a fost Florin Cioabă! Destin tragic, la fel ca propriul tată!

18 august 2013 9:26   Național
Ultima actualizare:

Florin Tănase Cioabă s-a născut în  17 noiembrie 1954, oraşul Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. A fost un cunoscut conducător al rromilor, care s-a autoproclamat în anul 1997 ca „rege internaţional al ţiganilor”.

A fost fiul lui Ion Cioabă bulibaşă al rromilor din România, care s-a autoproclamat în anul 1992 ca „rege internaţional al tiganilor”. S-a mutat împreună cu tatăl său în oraşul Sibiu în anul 1963 şi s-a căsătorit conform tradiţiilor ţigăneşti la vârsta de 14 ani, cu Marica.

A absolvit mai târziu Seminarul Biblic „Betania” din Sibiu, devenind predicator penticostal. Tatăl său, a fost o persoană foarte bogată. În anul 1996, toată familia sa s-a lepădat de legea ţigănească şi s-a pocăit, trecând la cultul penticostal.

După moartea tatălui, Ion Cioabă, în 1997, în urma unui infarct miocardic, singurul său fiu, Florin Cioabă, a fost moştenit titlul de „rege al ţiganilor de pretutindeni”, ceremonia sa de încoronare fiind celebrată tot de un penticostal, afiliat la Congregaţia Adunarea lui Dumnezeu-Assemblies of God din S.U.A. După afirmaţiile proprii, el conduce o etnie de circa 3 milioane de cetăţeni.

În perioada 1996-2000, Florin Cioabă a fost consilier judeţean de Sibiu. La alegerile locale din vara anului 2000, a candidat la funcţia de primar al municipiului Sibiu din partea Centrului Creştin al Romilor, apoi la alegerile locale din iunie 2008 a ocupat primul loc pe listele Alianţei pentru Unitatea tiganilor, pentru Consiliul Judeţean.

Florin Cioabă a făcut parte din Forumul European al Ţiganilor, deţinând funcţia de primvice-preşedinte al Organizaţiei Mondiale a Ţiganilor (International Gipsy Union). El a fost proprietarul mai multor firme, care se ocupă cu prelucrarea metalelor neferoase - cupru, bronz etc., confecţionând folie şi saci de polietilenă.

Ca şi tatăl său, şi Florin Cioabă a purtat coroană de aur şi sceptru din aur masiv, împodobit cu rubine şi smaralde, dar afirma că „cea mai importantă funcţie a mea este aceea că mă consider un umil lucrător al Domnului Iisus Hristos”, el fiind şi predicator la o casă de rugăciune penticostală a rromilor din cartierul Turnişor din Sibiu.

Florin Cioabă a condus o uniune de biserici penticostale, alcătuită din peste 100 de biserici - conform declaraţiei sale, numită Centrul Creştin al Rromilor, la care a predat în calitate de lector.

"Regele" lasă în urmă patru copii, doi băieţi şi două fete, şi cinci nepoţi.

Mai multe