Cine este magistratul care l-a condamnat pe Sorin Oprescu. L-a eliberat pe Dan Voiculescu și a refuzat să aresteze traficanți de droguri
Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti este în prag de pensionare. Pe 1 iunie, magistratul iese din activitate, iar ultimul dosar greu din cariera sa este cel al lui Sorin Oprescu, pe care-l judecă de trei ani. Astăzi, 13 mai, l-a condamnat pe fostul primar al Capitalei la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Numele judecătoarei este legat și de alte cazuri celebre.
Dosarul de corupţie al fostului primar general Sorin Oprescu (68 de ani) s-a aflat pe rol, la Tribunalul București, din 2015. Iosefina Pârvu este cea care l-a judecat.
Pe 6 mai ar fi trebuit să fie ultimul termen al procesului, dar magistratul l-a amânat, pentru 13 mai pentru că a lipsit un inculpat.
În plus, le-a cerut atunci avocaților să schimbe judecătorul pentru ea se pensionează la 1 iunie.
„Schimbaţi judecătorul. Am fost câte cinci zile în sala de judecată. Nu se mai poate aşa. Acest dosar presupune probleme de citit şi de studiat. Schimbaţi judecătorul şi o luați de la capăt. Eu nu voi avea timp să amân pronunțarea. Sunt probleme tehnice în dosar. Dacă vreți să luați dosarul de la zero…, asta e situația. Sunt la dispoziția dumneavoastră. Spuneţi-mi ce fac. Eu de la 1 iunie mi-am încetat calitatea de magistrat. Este un dosar complex”, a spus judecătoarea Pârvu în sala de judecată, citată de G4media.ro.
Judecătoarea Iosefina Pârvu s-a băgat sub birou după perle
Din aceeași sursă aflăm că magistratul a mai fost protagonistul unui incident amuzant, de data aceasta. La un termen anterior al procesului fostului edil Sorin Oprescu, şiragul de mărgele de la gât cu care se juca s-a rupt şi a început să caute piesele pe sub birou.„Îmi pare rău, dar sunt perluţele mele preferate”, a spus atunci femeia.
Judecătoarea Iosefina Pârvu a fost cercetată de CSM
În iulie 2017, Iosefina Pârvu l-a eliberarat condiţionat pe Dan Voiculescu din închisoare. Ea a invocat Codul Penal din 1968, care nu prevede că liberarea ar depinde de achitarea integrală a prejudiciului, care se ridică la circa 60 de milioane de euro. Nici până acum, statul nu l-a recuperat în totalitate.
În patru ani, Fiscul a luat de la magnat doar 15%, bani proveniși din poprirea pensiei.
Tot despre Iosefina Pârvu se știe că a fost cercetată de CSM, după ce a respins propunerea de arestare a doi traficanți de droguri.
Motivul? „Este de menţionat că încă din cele mai vechi timpuri cânepa a fost o plantă tradiţionalã a românilor, obţinându-se producţii record pe teritoriul ţării”.
Sorin Oprescu, judecat pentru luare de mită
În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.
În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.
Fostul edil făcea parte dintr-un grup organizat
Procurorii susțin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită.
O parte de 10% din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.
Astăzi, Iosefina Pârvu l-a condamnat pe fostul politician la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.