Cine este Sfântul Ion Gură de Aur și de ce i se spune așa
Sfântul Ioan Gură de Aur este unul dintre ce mai de seamă sfinți din calendarul creștin ortodox. Născut în anul 347 la Antiohia Siriei, el a rămas în sufletele crdincioşilor ca fiind un mare învăţat și un mare orator. Iată cine este Sfântul Ioan Gură de Aur și de unde i se trage numele!
Cine este Sfântul Ion Gură de Aur, unul dintre cei mai iubiți ierarhi
După moartea mamei sale, Ioan Gură de Aur s-a retras în munţi şi s-a călugărit punându-se, timp de patru ani, în slujba unui ascet bătrân. Apoi, încă doi ani a stat singur într-o peşteră unde, din cauza lipsurilor și a vieții grele, sănătatea lui a avut destul de mult de suferit. Însă, asta nu l-a împiedicat să se întoarcă în oraș și să urce, încet, încet, treptele bisericești. Astfel, după moartea patriarhului Nectarie al Constaninopolului, din porunca împăratului Flavius Arcadius Augustus (cca. 377 – 1 mai 408), este numit Patriarh.
De-a lungul vieții sale, Ioan Gură de Aur a ajuns foarte iubit și respectat pentru faptele lui caritabile. Ierarhul a întemeiat aşezăminte pentru bolnavi şi săraci, pentru fecioare şi pentru văduve, a trimis misionari la celţi şi sciţi luminându-i cu învăţătura despre Hristos. Dar, cel mai cunoscut este faptul că a explicat și a vorbit mereu pe înţelesul omului de rând, iar în acest fel a ajuns repede la sufletul credincioșilor. Scrierile sale au rămas în averea de preţ a Bisericii şi sunt studiate şi în ziua de astăzi. Prin viaţa exemplară pe care a dus-o, prin exemplul faptelor sale la care adăuga predicile pline de învăţătură, el a devenit foarte iubit printre credincioşi.
De ce i se spune „Gură de Aur”
Supranumele de „Gură de Aur”, în greceşte Hrisostom, l-a primit de la o femeie în timpul unei predici pe care a ținut-o în catedrala patriarhală din Antiohia. Aceasta i-a spus: “Învățătorule duhovnicesc, sau mai bine să-ți zic Gură de Aur, fântana ta este adâncă, iar funia minții noastre este scurtă și nu poate ajunge la adâncimea cuvintelor tale!”.
A murit în exil
Sfântul Ioan Gură de Aur a militat întotdeauna pentru dreptate și a fost mereu de partea credincioșilor, a oamenilor necăjiți, sărmani, bolnavi și asupriți. El nu s-a sfiit și a avut curajul de a-i critica pe conducătorii lumii atunci când aceștia nedreptățeau poporul. Astfel că patriarhul a denunţat-o pe împărăteasa Eudoxia pentru că răpise pe nedrept averea unei văduve. Pentru asta el a fost alungat şi a murit în exil.
Când se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur
De la Sfântul Ioan Gură de Aur avem una din cele trei Litughii din Biserica Ortodoxă, alături de Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareii Capadociei şi de Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite a Sfântului Grigorie cel Mare (Dialogul), Episcopul Romei.
În jurul Sfintei şi Dumenzeiştii Liturghii este construit cultul divin, public şi comun, fiind vârful trăirii duhovniceşti. Jertfa Mântuitorului pe Golgota este liantul tuturor darurilor primite de la Dumnezeu, iar Sfânta Liturghie este retrăirea necontenită a acestei jertfe şi lucrarea Dumnezeu în Biserică.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur se oficiază de cele mai multe ori în cursul anului bisericesc, în mânãstiri şi catedrale episcopale în fiecare zi. În bisericile parohiale se sãvârşeşte, de obicei, în zilele de Duminică şi de sărbători, iar în zilele din cursul săptămânii se face numai atunci când este nevoie, mai ales sâmbăta, când se fac pomeniri şi parastase pentru morţi.