Cine este tânăra de la manșa aeronavei care a adus în țară 100.000 de combinezoane

9 aprilie 2020 14:50   Național
Ultima actualizare:

De 40 de ore de zbor a fost nevoie pentru aducerea în România, din Coreea de Sud, a celor 100.000 de combinezoane de protecție. Transportul a sosit la București miercuri dimineață cu o aeronavă C-17 Globemaster III. La manșa ei, o tânără de 34 de ani, prima femeie-pilot de supersonic din România.

Dacă nu ați recunoscut-o pe Simona Maierean din cauza măștii, vă spunem doar atât: la 24 de ani a fost numită prima femeie-pilot de supersonic din România; mânuia cu un curaj incredibil, la viteze amețitoare, un MIG-21 LanceR. Ulterior, ea s-a reprofilat pe aviaţia militară de transport, unde zbura pe avioane Spartan, iar în final a ajuns în unitatea NATO de elită. Acum, la 34 de ani e copilot pe C17 Globemaster în cadrul Strategic Aircraft Capability  (Capabilității de Transport Aerian Strategic - SAC) la baza din Ungaria. Cu o astfel de aeronavă, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, a adus în țară 45 de tone de echipament de protecție atât de necesar medicilor.  

„În astfel de momente, când primim misiuni în care trebuie să răspundem rapid, ne mobilizăm toţi, fiecare pe părticica lui, ca să putem să punem lucrurile cap la cap şi să le putem face mult mai repede decât în mod normal. A fost unul dintre cele mai lungi zboruri, e adevărat, dar nu cel mai greu. A fost foarte obositor pentru că totul se derulează rapid și, practic, pregătirea o mai faci și din mers”, a declarat locotenent-comandorul Simona Maierean pentru colegii ei de la MapN. 

Potrivit acestora, cele trei zboruri efectuate până în prezent au fost solicitate de Ministerul Apărării Naționale, iar folosirea acestei capabilități, care este exploatată în comun de 14 state membre NATO și partenere, pentru misiuni de urgență în contextul gestionării pandemiei de coronavirus, a fost o premieră în cadrul SAC. Costurile misiunii de zbor de miercuri sunt acoperite de Statele Unite ale Americii.

Mai multe