Cine poate cere suspendarea plății ratelor la bănci până la 9 luni
Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a precizat, joi seară, că suspendarea plății ratelor bancare va putea fi solicitată doar de debitorii ale căror venituri au fost afectate „direct sau indirect” de pandemia de Covid-19.
Ministrul a precizat că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern și se va aplica tuturor persoanelor fizice și juridice care au calitatea de împrumutat și ale căror venituri au fost „afectate direct sau indirect de pandemia de Covid-19”, conform Hotnews.
Forma finală a ordonanței a suferit o schimbare față de anunțul inițial al ministrului, care spunea în urmă cu două zile că de această facilitate vor beneficia toate persoanele, la cerere: „Nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la această facilitate. (...) Cei care au nevoie de păsuire pe această perioadă, și va fi mai mare decât starea de urgență, vor putea să apeleze această facilitate”.
Suspendarea nu va putea depăși data de 31 decembrie 2020
Florin Cîțu nu a precizat însă ce înseamnă exact „indirect”, dar a dat asigurări că „este o plajă largă de persoane fizice care poate să acceseze această facilitate, pentru că astăzi în România cam toți am fost afectați de această pandemie, direct sau indirect”.
Suspendarea plății ratelor se poate face pe o perioadă între una și 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
De asemenea, cererea de suspendare a plății ratelor poate fi depusă cel mai târziu la încetarea stării de urgență, dar nu înainte de elaborarea normelor de aplicare, unde este prevăzut un termen maximal de 15 zile, dar care ar putea fi gata săptămâna viitoare, după cum a precizat Florin Cîțu.
Citește și:
Ce măsuri va lua Guvernul. Scutiri de taxe şi impozite pentru angajaţi şi firme?
Klaus Iohannis a anunțat amânarea plății ratelor la bănci cu până la 9 luni