Cine sunt miniştrii cabinetului Cioloş. 7 doamne ocupă fotolii în Guvern

15 noiembrie 2015 16:39   Național
Ultima actualizare:

Premierul desemnat Dacian Ciolos si-a anunţat duminică, la Parlament, guvernul pe care îl propune. Surpriza este unul dintre cei doi vicepremieri, fiind nominalizat Costin Grigore Borc, care se va ocupa si de ministerul economiei. Celalalt vicepremier şi ministru al Dezvoltării şi Administraţiei este Vasile Dâncu, fost membru PSD.

Lista completă a Guvernului Cioloş:

Costin Grigore Borc (50 de ani), vicepremier, ministru al Economiei, absolvent al Politehnicii Bucureşti, are o vastă experienţă în managament, este director general la CRH, fosta Lafarge. S-a rermarcat încă din Guvernul Radu Vasile, ca fiind unul dintre cei mai dinamici şi activi consilieri ai fostului premier ţărănist. 

Vasile Dâncu (54 de ani), vicepremier şi ministru al Dezvoltării şi Administraţiei. 

Consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu (66 de ani) este ministrul Afacerilor Externe în guvernul Cioloş. Lazar Comănescu a mai fost ministru al Afacerilor Externe în 2008, iar din februarie 2015 este consilier pe politică externă al preşedintelui Iohannis.

Mihnea Motoc (49 de ani), ministrul Apăraăii Naţionale. Acum este ambasador la Londra.

Motoc a fost ambasador la ONU, ambasador la Comisia Europeană. El a condus reprezentanţa României la Comisia Europeană timp de sapte ani (2008-2015), anterior fiind ambasador al României la ONU, calitate în care a şi reprezentat România în Consiliul de Securitate ONU. 

Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne, are o carieră îndelungată în domeniu. Petre Toba este inspector general al Poliţiei Române, funcţie cu rang de secretar de stat din mai 2012, numele său apare în 2014 într-un scandal în care au fost implicaţi Victor Ponta şi baronul de Mehedinţi Adrian Duicu.

Anca Paliu Dragu, ministerul Finanţelor. Este analist economic la Comisia Europeană. A lucrat peste 10 ani la biroul regional pentru România al FMI. Cunoaşte bine Ministerul Finanţelor. Anca Paliu Dragu a lucrat la BNR. Ea a fost recrutată din 2013 de Comisia Europeană, după ce timp de 11 ani a lucrat în cadrul biroului de la Bucureşti al FMI (2001-2013). Între 1996-2001, Paliu Dragu a fost economist în cadrul Băncii Naţionale.

Cristina Guseth (56 de ani), ministrul Justiţiei. Lucrează la Freedom House, a coordonat multe proiecte care au promovat statul de drept. Şi-a adus contribuţia la lupta împotriva corupţiei. A iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi manageri de presă şi a coordonat programul şcolii BBC în România. Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor. Este manager executiv la CFR. Are experienţă bogată în domeniul transporturilor. El este director executiv (CEO) la CFR din martie 2015 şi are o experienţă bogată în domeniul transporturilor. Dan Mihai Costescu are 46 de ani şi este absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti în anul 1993, specializarea Material Rulant de Cale Ferată. El a ocupat, de-a lungul carierei, mai multe funcţii de conducere la Registrul Feroviar Român, a fost directorul Autorităţii Feroviare din România.

Patriciu Achimaş-Cadariu, şeful Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, este propunerea pentru Ministerul Sănătăţii, după ce Andrei Baciu, numele iniţial, a fost restras de pe listă. În vârstă de 39 de ani, medicul Patriciu Achimaș-Cadariu conduce de trei ani Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca.

Achim Irimescu, ministerul Agriculturii, a mai fost secretar de stat, cunoaşte bine domeniul, este reprezentant al României la Comisia Europeană. Achim Irimescu a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, în perioada 2012-2014, iar în prezent ocupă o funcţie de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeana, şef secţie agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

Victor Vlad Grigorescu, ministerul Energiei, a lucrat la reprezentanţa României pe lângă Comisia Europeană. Victor Grigorescu (39 ani) este membru in Consiliul de Administraţie al Electrica, funcţie pe care o ocupă de un an. În perioada 2007-2011, a ocupat poziţia de secretar în cadrul reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. De asemenea, a fost expert în cadrul Ministerul Economiei şi Comerţului, în perioada de mandat a fostului ministru Codruţ Sereş.

Aura Răducu la ministerul Fondurilor Europene. A lucrat la Direcţia REGIO la Comisia Europeană. Acum e expert la BERD. Aura Răducu este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi este noul ministru al Fondurilor Europene în guvernul Cioloş. În anul 2014, la un seminar orgaizat de Freedom House, ea se exprima pentru o reformă administrativă de jos în sus, pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. 

Cristiana Paşca Palmer, ministerul Mediului. Este şef de Unitate la Comisia Europeană şi are studii în străinătate. Ea a fost desemnată să preia portofoliul mediului de ministrul Dacian Cioloş.

Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicaţiilor. Noul ministru are o vastă experienţă în sector.Vlad Alexandrescu, ministerul Culturii. Este profesor la Universitatea Bucureşti şi a fost ambasador în Luxemburg.

Elisabeta Lipă a fost desmnată la Ministerul Tineretului. Sportiva este o mare campioană, cu experienţă managerială la Clubul Dinamo, dar şi la COSR.Un post de ministru delegat pentru consultare publică şi dialog social este pentru Violeta Alexandru, acum director al ONG-ului IPP.Ca membru al guvernului, Dacian Cioloş l-a propus pe şeful cancelarului premierului, Ioan Dragoş Tudorache, jurist de profesie, mare experienţă de manager, a lucrat pentru ONU în Kosovo, acum la Comisia Europeană.Dan Stoenescu (35 de ani), ministru delegat pentru Românii de pretutindeni. Este un tânăr diplomat, acum la Ambasada României din Spania.Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Dacian Cioloş a declar că "nu am putut propune un membru de partid, ci un om tânăr, care lucrează în Parlament".

Dacian Cioloş a subliniat ca a urmărit să aibă oameni cu competenţă, experienţă, cu viziune şi cu experienţă de management. El a ţinut să precizeze şi că o treime dintre cei propuşi sunt femei.

Mai multe