Cine sunt românii care pot rămâne fără apartamente. De ce regulă importantă trebuie să ții cont dacă stai la bloc

28 octombrie 2024 9:45   Național

Pare un scenariu sumbru, dar este unul cât se poate de real! Cine sunt românii care pot rămâne fără apartamente? Administratorii de asociaţii au explicat care este regula importantă de care aceştia trebuie să ţină cont dacă locuiesc la bloc.

Din păcate, tot mai multe persoane sunt nevoite să omită această cerință din cauza lipsei banilor, în timp ce alții uită că trebuie să plătească o anumită sumă asociației dacă nu locuiesc la adresa respectivă. Acest lucru duce la executarea silită și la pierderea locuințelor lor.

Administratorii de asociație dezvăluie că se confruntă cu tot mai multe situații în care românii rămân fără apartamentele lor din cauza neplății taxelor de întreținere. Conform noii legi, debitorii care nu plătesc în termen de 31 de zile vor fi supuși unor penalități semnificative și se vor confrunta cu datorii uriașe. Sancțiunile severe înseamnă, de asemenea, că se poate ajunge la poprire pe conturi sau chiar la executarea silită și chiar casele scoase la licitație.

Un alt aspect de care trebuie să țină cont locatarii este să declare numărul corect de persoane care locuiesc în apartament. Contribuția fiecărui rezident la cheltuielile de întreținere (cunoscute și sub denumirea de cotă parte de proprietate) se calculează pe baza suprafeței utile a apartamentului și a numărului de persoane declarate. Prin urmare, numărul de ocupanți are un impact direct asupra sumei pe care fiecare proprietar o plătește lunar pentru întreținerea clădirii. În cazul în care locuitorii nu declară corect și vecinii se plâng, aceștia sunt supuși controalelor asociației de proprietari și poliției. Dacă există camere de supraveghere în clădire, imaginile vor oferi dovezi clare.

Acest fond este obligatoriu 

Mulți români se plâng de suma mare de bani alocată fondului de reparații, dar acesta este foarte util în situații neprevăzute. Fondul este obligatoriu și este format din contribuțiile locatarilor și proprietarilor de apartamente din bloc.

În cazul deteriorării acoperișurilor, scărilor, instalațiilor comune sau fațadelor, fondurile colectate sunt utilizate pentru efectuarea reparațiilor, menținând astfel calitatea vieții în bloc. Este important ca administrația să emită o chitanță separată pentru această plată.

Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Comitetul executiv fundamentează şi prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparaţii, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari.

Fondul de reparaţii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creşterea calităţii ambiental- arhitecturale a construcţiilor, precum şi pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune”, se arată în lege, relatează bugetul.ro.

Mai multe