Cine sunt sfinții străjeri care l-au uimit pe Papa Francisc la Catedrala Neamului?

6 iunie 2019 14:55   Național
Ultima actualizare:

50 de sfinți, Maica Domnului și Isus au fost pictați pe ușile Catedralei Neamului și au primit numele de străjeri. Când Papa a vizitat Catedrala Neamului, primul lucru care l-a uimit a fost prezenta sfinților străjeri.

Sfinţii au chipurile imprimate pe exteriorul fiecărei uşi de acces în incinta lăcaşului de cult. Cum sunt ei dispuși? Urcând treptele spre intrarea în Catedrala Naţională, la Uşile principale de acces ne întâmpină Maica Domnului şi Mântuitorul Iisus Hristos. În stânga şi în dreapta uşilor principale se află alte trei uşi, pe fiecare dintre acestea fiind reprezentaţi câte doi Apostoli din cei 12 ai Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Apostol Andrei se află în imediata apropiere a Maicii Domnului, pentru că este ocrotitorul României şi al doilea hram al Catedralei Naţionale, după Înălţarea Domnului.

Între sfinţii străjeri ai lăcaşului de cult reprezentativ pentru ortodoxia românească se mai numără ierarhi, mucenici, peste 20 de sfinţi români şi 7 sfinţi daco-romani.”Catedrala Națională este a sfinților români din toate timpurile și din toate zonele țării” a anunțat în 2017 Patriarhul Daniel.

Iată cum sunt dispuși sfinții străjeri pe ușile catedralei, potrivit basilica.ro.

Altar

Sf. Domnitor Ştefan cel Mare şi Sf. Cuv. Daniil Sihastrul

Sf. Cuv. Teoctist şi Sf. Ier. Petru Movilă

Naos

Sf. Ier. Teotim al Tomisului şi Sf. Ier. Efrem al Tomisului

Sf. Martiri Brâncoveni

Sf. Mc. Ioan Valahul şi Sf. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava

Sf. Mc. Montanus şi Maxima

Sf. Cuv. Partenie de la Agapia şi Sf. Cuv. Rafael de la Agapia

Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ şi Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana

Sf. Mc. Sofronie de la Cioara şi Sf. Cuv. Visarion Sarai

Sf. Cuv. Gherman din Dobrogea şi Sf. Cuv. Ioan Casian

Pronaos

Sf. Cuv. Teodora de la Sihla şi Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi

Sf. Ioan Iacob de la Neamţ şi Sf. Mc. Gheorghe

Sf. Ier. Calinic de la Cernica şi Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoş

Sf. Ier. Fotie cel Mare şi Sf. Ier. Nifon al Constantinopolului

Sf. Ier. Antim Ivireanul şi Sf. Ier. Grigorie Dascălul

Sf. Ier. Vasile cel Mare şi Sf. Ier. Grigorie Teologul

Sf. Ier. Simeon Ştefan şi Sf. Ier. Andrei Şaguna

Sf. Ier. Ioan Gură de Aur şi Sf. Ier. Nicolae

Sf. Ier. Varlaam al Moldovei şi Sf. Ier. Dosoftei al Moldovei

Sf. Ier. Iachint de Vicina şi Sf. Ier. Bretanion al Tomisului

Lângă ușile principale

Sf. Ap. Andrei şi Ioan

Sf. Ap. Petru şi Pavel

Sf. Ap. Simeon şi Iacov

Sf. Ap. Filip şi Matei

Sf. Ap. Iuda Tadeul şi Iacob al lui Alfeu

Sf. Ap. Toma şi Bartolomeu

Uşile principale de acces

Maica Domnului

Iisus Hristos

Stadiul lucrărilor la Catedrala Neamului

Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, lucrările se desfășoară cu un efectiv de 400 de muncitori zilnic, organizați în trei schimburi. În perioada cea mai încărcată pe șantier erau 600 de muncitori. Biserica a fost realizată în proporție de 99 la sută la roșu, lucrările desfășurându-se acum pe trei fronturi: în curte, pe acoperiș și în interior. Potrivit basilica.ro, pe acoperiș patru turle secundare au fost îmbrăcate în învelitori de cupru și urmează tencuielile zidăriei exterioare. „ În prezent, se montează structura metalică pentru șarpanta turlei principale. Învelitorile a patru turle secundare și a turlei clopotniță au fost finalizate. De asemenea, se lucrează la zidăria elementelor decorative, a ocnițelor de la baza turlei principale. În exterior, lucrăm la subsolurile adiacente din partea de nord și de sud și la placarea cu piatră a scărilor de acces din latura de vest a catedralei. Pe șantier sunt în prezent aproximativ 400 de muncitori. În viitor avem în vedere tencuirea zidăriei exterioare și continuarea mozaicului la bolta de deasupra Sfântului Altar”, a declarat pentru basilica.ro, Petre Chiuță consilier patriarchal.

În interior, pe esplanada catedralei se lucrează la subsolurile din zonele de nord și de sud și la placarea cu marmură a scărilor principale de acces. S-a montat mozaicul icoanei Maicii Domnului „Platytera” de pe absida Sfântului Altar și o mare parte din vitraliul icoanei hramului principal „Înălțarea Domnului” de pe peretele vestic. Icoana Maicii Domnului de pe absida Sfântului Altar impresionează prin frumusețe și dimensiuni, măsurând aproximativ 16 metri de la bază până la vârful aureolei. În jurul Maicii Domnului a fost realizat un tron inspirat din ceremonialul imperial bizantin, iar în cele două laturi vor fi icoanele în mozaic ale Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. De asemenea a fost finalizată montarea a mai mult de două treimi din vitraliul de pe fațada de vest a locașului. Vitraliul reprezintă icoana Înălțării Domnului, hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului. De asemenea, se lucrează în forță la scările catedralei și la podelele de marmură de la diferitele etaje.„Treptele scării de acces dinspre vest și podestele aferente, pe o lățime de 36 de metri, de la cota -5, cota finală a spațiului liturgic exterior, până la cota 0, a pardoselii finite din catedrală. Placarea se face cu marmură de grosimea de 7 centimetri pe treaptă și 4 centimetri pe contratrepte. Pe podeste, marmura va avea grosimea de 4 centimetri. De asemenea, se plachează două coloane din partea de vest a pridvorului, zona accesului principal, cu marmură până sub capitel. Alte două coloane se mai plachează între pridvor și pronaos. La interior folosim marmură de Rușchița până la înălțimea de 4 metri, iar la exterior este marmură Vratza, până la înălțimea de 7 metri” a declarat pentru basilica.ro, Vlad Florin Popescu unul dintre șefii șantierului.

Mai multe