Cine vrea să cumpere Palatul Telefoanelor?

7 octombrie 2014 22:58   Național
Ultima actualizare:

Istoria a ajuns de vânzare. Palatul Telefoanelor, una dintre clădirile emblemă ale Capitalei şi monument istoric, poate deveni hotel, bloc de locuit sau poate fi dărâmată, depinde ce va dori noul proprietar, deoarece imobilul este de vânzare.

Actualul deţinător, Telekom România Comunications,  o vinde la sfârşitul lunii octombrie, împreună cu alte două imobile, într-o licitaţie la care preţul de pornire este de 21.600.000 de euro. Două subsoluri, 11 etaje, mezanin şi o terasă imensă.  O înălţime de 52, 5 metri. Click! vă spune povestea celui mai mare monument istoric din România scos vreodată la vânzare. Până în 1931, pe locul imensului imobil din Calea Victoriei nr. 35, era una dintre terasele celebre ale Capitalei, ”Oteteleşteanu”.

În acel an, este cumpărată de Societatea de Telefoane. Proiectul Palatului Telefoanelor a fost revoluţionar şi realizat de trei arhitecţi străini, care au creat una dintre primele clădiri din România construită pe schelet de oţel.  Finalizată în 1934, clădirea a fost cea mai înaltă din România până în anii ‘70 când a apărut Hotelul Intercontinental.

Ca prin minune, gigantul a fost ”iertat” de bombardamentele care au afectat Bucureştiul în al Doilea Război Mondial. Zdruncinat serios de cutremurele din 1940, 1977, 1986 şi 1990, mastodontul a suferit ample lucrări de consolidare în perioada 1995-2005. Statul are drept de preemţiune asupra vânzării Palatului Telefoanelor. ”E un cost foarte mare. Dacă noi vom fi în măsură să spunem că vrem clădirea, atunci vom intra în negociere directă şi o vom achiziţiona”, a declarat mi­nistrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

Mai multe