Ciobănescul românesc de Bucovina, a treia rasă de ciobănesc românesc omologată pe plan internațional

7 mai 2019 13:02   Național
Ultima actualizare:

Ciobănescul românesc de Bucovina a devenit cea de-a treia rasă de ciobănești românești omologată definitiv de Federația Chinologică Internațională. Celelalte două sunt Ciobănescul Mioritic și Ciobănescul Carpatin.

La începutul acestei săptămâni, Ciobănescul românesc de Bucovina a fost recunoscut pe plan mondial prin decizia Federației Chinologice Internaționale. Anunțul a fost făcut de Asociația Chinologică Metropolitană București pe o rețea de socializare. ”Felicitări tuturor chinologilor, crescătorilor și proprietarilor implicați în aceasta muncă de echipă care a adus binemeritata omologare definitivă! Respect tuturor celor care au muncit în acești 10 ani ca să demonstreze că există, este puternică și stabilă rasa noastră națională, Ciobănescul românesc de Bucovina!”, se scrie, printre altele, în anunțul Asociației.

Ciobănescul Mioritic și cel Carpatin au fost recunoscute în 2015

Celelalte două rase românești ce au fost deja omologate pe plan internațional, sunt Ciobănescul Mioritic și Ciobănescul Carpatin. Ele au căpătat această recunoaștere în anul 2015, când au fost trecute în Nomenclatorul Raselor Canine. Acest lucru a fost încununarea unui efort și demersuri - tot de un deceniu - ale chinologilor români de impunere oficială pe plan mondial a acestor rase autohtone de câini.

Ciobănescul de Bucovina este alb cu pete negre sau sure, fiind singurul câine românesc ce poartă numele unei regiuni din țară. Conform adevarul.ro, este câinele care s-a desprins din Carpatin, care este un câine de talie mai mică de culoare vânătă, sură, iar Mioriticul este cel mai flocos, miţos. Ciobanii noştri preferă Ciobănescul românesc de Bucovina pentru că este un câine cu aptitudini pentru paza turmelor, păzeşte şi însoţeşte turma, putând parcurge și 100 kilometri pe zi, mai scrie adevarul.ro. În momentul de faţă, un pui de Ciobănesc de Bucovina costă între 200 -300 de euro, dacă este mascul. Costul este mai mic, dacă este femelă. Un câine matur poate să ajungă chiar şi la 3.000 de euro.  

Mai multe