Ciudățeniile alegerilor locale parțiale din 27 iunie. Unul dintre învingători, cel mai tânăr primar din România

28 iunie 2021 17:35   Național
Ultima actualizare:

Se știu rezultatele alegerilor locale parțiale desfășurate duminică. Click! face o radiografie a rezultatelor alegerilor din punct de vedere al lucrurilor ieșite din comun. Într-o localitate din Sălaj a fost ales cel mai tânăr primar din România, iar în multe locuri, familiile edililor care au pierdut mandatele pe motiv de incompatibilitate, închisoare sau deces au vrut să păstreze mandatul în familie.

Alegerile locale parțiale desfășurate pe 27 iunie s-au ținut în 36 de localități din 23 de județe. PSD a obținut 17 fotolii de primar, 15 revin PNL, unul UDMR iar două mandate au fost cucerite de independenți. PSD pare câștigător dar trebuie spus că înainte de alegeri, partidul deținea 22 dintre fotoliile de edil puse la bătaie, așadar a pierdut cinci dintre mandate.

Cel mai tânăr primar din România are doar 27 de ani

Mihai Cristian Lazăr este de profesie avocat și a câștigat la alegerile din 27 iunie funcția de primar al oraşului Şimleu Silvaniei din Sălaj. Potrivit g4media.ro, el a devenit la 27 de ani cel mai tânăr edil din România. Potrivit datelor provizorii centralizate de Biroul Electoral de Circumscripţie Şimleu Silvaniei, Lazăr a fost votat de peste 50% din cei prezenţi la urne, respectiv 2.880 de voturi dintr-un total de 5.739 voturi valabil exprimate. Principalul său contracandidat, social democratul Romeo Sabău a primit aproape 42 % din sufragii.„ȘIMLEU, 2 CUVINTE: AM INVINS! VĂ MULȚUMESC!”, a scris potrivit sursei citate tânărul primar ales pe contul său de pe o rețea de socializare.

În Oltenia, în multe primării s-a încercat păstrarea scaunului de edil în familie

În Vâlcea, primăria comunei Slătioara a fost câștigată de candidatul PSD, Daniela Camelia Romcescu. Cine este ea? Ei bine, nici mai mult nici mai puțin decât nevasta fostului primar al localităţii, care a deţinut această funcţie începând cu anul 2008 şi care a fost declarat incompatibil.

În Dolj, la alegerile locale parțiale la două primării s-a încercat transmiterea în familie a scaunului de primar, în orașul Filiași și în comuna Sadova. În una dintre localități s-a reușit, în cealaltă nu. Astfel, în orașul Filiași, a devenit primar candidatul PSD, Marin Gheorghe, cu 72,24% (5.467 de voturi). Cine este el? Ei bine chiar tatăl fostului primar, Costeluş Ilie Gheorghe ales în septembrie 2020 ca edil, tot din partea PSD, care a pierdut mandatul fiind declarat incompatibil. În comuna Sadova, în schimb scaunul nu a putut fi lăsat moștenire, după ce primarul care a câștigat alegerile din 27 septembrie 2020, Eugen Safta de la PMP, a murit din cauza unui infarct. Băiatul lui, Mihai Iulian Safta a candidat din partea PSD pentru a-i urma la primărie dar a pierdut în favoarea candidatului PNL, Horaţiu-Mihai Lazăr. Câștigătorul a avut 49.80% (1.777 de voturi), iar candidatul PSD, Mihai-Iulian Safta, cu 37,55% (1.340 de voturi).

În Olt, la Deveselu au avut loc alegeri parţiale pentru funcţia de primar, după ce în septembrie 2020 alegătorii l-au votat pe Ion Aliman, care decedase cu câteva zile înainte de scrutin. Primarul deși mort a fost votat de 63,9% dintre alegătorii prezenţi la urne. Acum, pe 27 iunie, la alegeri a candidat pentru scaunul de primar fiul său, Marius (PNL). Acesta a pierdut însă în fața vărului său, viceprimarul localității, Nicolae Dobre.

Citiți și

MAI a dat amenzi în valoare de 25.500 de lei la alegerile locale parțiale de duminică

Data alegerilor locale parțiale a fost stabilită. Guvernul va aproba miercuri proiectul de lege

Mai multe