Click! îţi dă 6 sfaturi pentru a te proteja de ţânţari

3 iulie 2012 14:48   Național
Ultima actualizare:

În fiecare sezon cald ne confruntăm cu aceeaşi problemă: invazia ţânţarilor! Lupta împotriva acestor insecte se duce pe toate fronturile şi cu toate „armele": spray-uri, dispozitive cu lumină ultravioletă sau ultrasunete, care funcţionează pe bază de pastile sau rezerve lichide. Iată care este de fapt eficienţa acestor produse şi cum să le folosim corect.

Plasa împotriva insectelor, cea mai sigură metodă

Plasa împotriva insectelor este varianta cea mai bună şi cea mai sigură pentru a te proteja nu numai de ţânţari dar şi de alte insecte zburătoare.

Aceasta poate fi montată la orice fereastră sau uşă, iar în funcţie de tâmplăria existentă vei decide dacă o poţi monta singur sau ai nevoie de ajutorul unui specialist.

Spray-urile prezintă şi dezavantaje

Aceste produse te scapă de insectele nedorite pentru câteva ore însă au un mare dezavantaj. După ce ai pulverizat spray-ul în cameră trebuie să părăseşti pentru câteva ore încăperea, iar când revii este obligatoriu să aeriseşti foarte bine.

Spray-urile sunt toxice şi dacă nu sunt folosite corect te pot îmbolnăvi.

Aparatele anti-tânţari, cele mai ieftine

Această soluţie este una dintre cele mai ieftine la care poţi apela. Dispozitivele sunt de două feluri: unele funcţionează cu pastile, altele cu rezervă lichidă.

Aparatele care funcţionează cu pastile sunt mai ieftine decât cele care funcţionează cu rezervă lichidă, însă au un dezavantaj: în fiecare seară pastilele trebuie schimbate.

Aparatele cu rezervă lichidă au ca avantaj faptul că o singură rezervă poate fi folosită aproximativ o lună, chiar o lună jumătate. Noaptea chiar poţi dormi cu geamul deschis fară să ai grija ţânţarilor.

Cum putem preveni apariţia ţânţarilor în casă?

Ţânţarii se dezvoltă în medii umede şi răcoroase. Este indicat aşadar ca în locuinţa noastră să nu existe umezeală! Schimbă în fiecare zi apa din vazele cu flori pentru a elimina eventualele larve deja dezvoltate.

Atenţie la umezeala din aer! Cumpără un dezumidificator. Atenţie şi la umezeala din baie şi bucătărie: verifică dacă nu cumva există scurgeri de apă în jurul ţevilor.

Aparatele cu ultrasunete, mai scumpe

Este o soluţie non toxică impotriva insectelor. Există numeroase produse de acest tip, destinate pentru încăperi mici, mari sau chiar pentru exterior. Ultarsunetele nu sunt percepute decât de către insecte, deci nu te vor afecta în nici un fel.

Lămpile cu ultraviolete

Acestea pot fi găsite pe piaţă sub diferite modele şi preţuri. Ele pot fi folosite în încăperi închise doar dacă sunt plasate la o înălţime de 2 metri de sol, într-un colţ întunecat.

Cum funcţionează? Insectele sunt atrase de lumina ultravioletă, iar apoi electrocutate. Aparatele de acest gen sunt uşor de întreţinut şi curăţat.

Măsuri suplimentare de protecţie pentru cei care locuiesc la curte - Mihai Mereuţă președinte Liga Habitat

„Sursele de apă stagnată, care constituie mediul de dezvoltare pentru ţânţari, trebuie tratate, asanate sau transformate în ape curgătoare pentru a împiedica dezvoltarea larvelor. Pentru a face faţă noilor condiţii de înmulţire a insectelor sunt neceasare următoarele măsuri: asanarea bălţilor ocazionale din curţile proprii, înlăturarea bălţilor în mai puţin de 2-3 zile de la formarea lor, eliminarea recipienţilor neacoperiţi cu apă stagnată, asanarea bălţilor formate după ploaie, eliminarea bălţilor care se formează în urma stropirii stradale".

Produse naturiste care alungă insectele

Ţânţarii pot fi combătuţi apelând la produsele pe care le găsim în comerţ dar şi la produse naturale. Iată câteva metode non toxice pentru a ţine insectele la distanţă de locuinţa ta.

Plante aromate în ghiveci

Măghiran, mentă, cimbru, busuioc, mărar. Iată lista plantelor aromatice pe care te poţi baza în lupta împotriva ţânţarilor. Cumpără din magazine specializate ghivece în care au fost plantate aceste mirodenii şi aşază plantele pe pervazul ferestrelor.

Bicarbonat şi ulei de măsline

Amestecă o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu patru linguri de ulei de măsline şi jumătate de litru de apă. Umple o sticlă cu vaporizator şi pulverizează în întreaga locuinţă până când dispar toţi ţânţarii.

Ulei esenţial de muşcată

Amestecă o picătură de ulei esenţial de muşcată cu 10 picături de ulei vegetal şi aplică pe zonele expuse ale corpului. Atnţie! Uleiul esenţial de muşcată e interzis în timpul sarcinii şi alăptării.

Beţişoare şi lumânări parfumate

Dacă locuinţa ta e invadată de ţânţari, aprinde câteva beţişoare parfumate sau o lumânare parfumată. Atenţie! Nu abuza de această metodă deoarece s-ar putea să-ţi afecteze sănătatea. Este indicat ca după ce ai stins beţişorul parfumat să aeriseşti încăperea.

Alte trucuri pe care trebuie să le cunoşti

Dimineaţa şi seara ţânţarii sunt foarte activi şi, prin urmare, agresivi. Evită să ieşi din casă în aceaste perioade, mai ales dacă eşti alergic la înţepături.

Evită parfumurile şi mirosurile dulci, florale sau exotice deoarece acestea atrag ţânţarii ca un magnet.

Mai multe