Click! îţi spune 4 motive pentru care te înţeapă ţânţarii

7 iunie 2013 13:57   Național
Ultima actualizare:

Tu ai ţânţari acasă? Te bâzâie noaptea şi nu poţi să dormi? S-ar putea să fii una dintre persoanele care-i atrag ca un magnet. Un studiu recent a demonstrat faptul că ţânţarii au preferinţe în ceea ce priveşte „victimele" lor. Uite de ce ne înţeapă şi cum să scăpăm de ei.

Un profesor doctorand de la Universitatea din Florida, Jerry Butler, care a studiat, de-a lungul timpului, comportamentul acestor insecte a declarat că unul din zece oameni reprezintă o atracţie pentru ţânţari, scrie „Huffington Post", citat de Adevărul. O altă estimare sugerează că 20% din populaţia globului reprezintă un magnet pentru ţânţari însă motivele nu se cunosc exact. Există mai multe mituri, inclusiv afirmaţia că aceste insecte ar prefera persoanele blonde.

În realitate însă, s-a descoperit că preferinţele ţânţarilor nu au legătură cu culoarea părului sau a pielii, nici cu nivelul de zahăr din sânge sau parfumul floral. „Specii diferite au diferite motive pentru care sunt atrase de oameni", explică Janet McAlister, entomologist la Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor. În urma cercetărilor efectuate s-au observat anumite tipare de comportament.

Ce-i atrage pe ţânţari

Dioxidul de carbon - Persoanele cu o greutate mai mare sunt preferate de ţânţari. Motivul? Ele produc mai mult dioxid de carbon, acesta atrâgând micile insecte. De aceea, adulţii tind să fie înţepaţi mai des decât copiii. La fel, şi bărbaţii cad victimele mai des decât femeile.

Acidul lactic - Dacă tocmai ai făcut exerciţii fizice în muşchi se produce acid lactic, această substanţă fiind preferată de ţânţari. Mai mult, în timpul exerciţiilor fizice şi după, respiri mai des şi mai profund eliberând o cantitate maimare de dioxid de carbon.

Lipsa colesterolului în sânge - Ţânţarii nu ignoră nici persoanele care metabolizează rapid colesterolul, spre deosebire de cei care au un nivel de colesterol ridicat în sânge.

Respiraţia - Compuşii chimici şi bacteriile eliberate prin respiraţie atrag, de asemenea, ţânţarii ca un magnet.

Poartă bluze cu mânecă lungă

Medicii recomandă să evităm activităţile în zonele din preajma apelor, mai ales dimineaţa şi seara. De asemenea, dacă ieşim la iarbă verde, ar trebui să purtăm pantaloni şi bluză cu mânecă lungă. Nu uita cremele, loţiunile şi spray-urile anti-insecte.

Înţepătura poate declanşa alergii grave

Înţepătura de ţânţar este riscantă din cauza numeroaselor boli infecţioase transmise, cât şi datorită alergiilor locale sau generale care le cauzează, putându-se dezvolta chiar şi reacţii sistemice severe. Potrivit specialiştilor, şansa ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură muşcătură de ţânţar rămâne scăzută. Riscul de boli grave datorat înţepăturilor de ţânţari este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani, dar orice persoană se poate îmbolnăvi.

Uite ce găseşti în magazine!

În farmacii şi magazine gen supermarket-uri şi hypermarket-uri se găsesc o mulţime de produse pe care să le foloseşti împotriva insectelor. Acestea pot fi spray-uri, creme, loţiuni, atât pentru adulţi cât şi pentru copii.

Mai multe