Click! îţi spune care este cel mai bun zahăr
Alb, brun, vanilat, brut... Fie ne îndulcim cafeaua sau ceaiul, fie îl folosim la prăjituri, zahărul ne este indispensabil şi nu lipseşte din nici o bucătărie. Îl consumăm frecvent, dar puţini ştiu care este cel mai recomandat sortiment pentru a ne proteja sănătatea. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune ce anume să alegem.
Zahărul, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, este de trei feluri: zahăr alb rafinat, zahăr brun şi zahăr brut necristalizat.
Zahărul alb rafinat se găseşte sub formă de cristale, poate fi cubic, sub formă de pudră, vanilat şi vanilinat. Zahărul vanilat conţine aromă naturală de vanilie, în timp ce zahărul vanilinat prezintă o aromă artificială - vanilină. Zahărul este fabricat fie din trestie de zahăr, fie din sfeclă de zahăr şi conţine 99% zaharoză. Un kilogram de zahăr alb Coroniţa costă 5-5,5 lei.
Zahărul brun este un zahăr cristalizat şi colorat cu melasă. Este folosit ca îndulcitor pentru cafea, ceai, prăjituri şi alte produse de cofetărie. Din punct de vedere nutriţional însă, între cele două sortimente nu există nici o diferenţă. O cutie de zahăr brun Mărgăritar de 500 de grame costă între 8-8,5 lei.
Zahărul brut necristalizat este sortimentul cel mai recomandat pentru consum. „Este ca un fel de suc de trestie uscat. Este bun pentru că, pe lângă zaharoză, care se regăseşte într-o proporţie mult mai mică decât în zahărul alb, în jur de 85%, zahărul brut mai conţine şi complexul de vitamine B, cu precădere vitamina B1.''
Aceasta este absolut necesară pentru a metaboliza zahărul consumat. Dacă nu ar exista vitamina B1, atunci organismul ar folosi din propriul surplus. Zahărul brut conţine şi săruri minerale, magneziu, potasiu, crom. Produsul se găseşte în magazine care comercializează produse naturiste. 500 de grame de zahăr brut costă în jur de 7-9 lei.
Atenţie la sursele de zahăr ascunse!
Dacă dorim să evităm consumul excesiv de zahăr, ar trebui să fim atenţi la etichetele tuturor alimentelor pe care le cumpărăm. Multe dintre ele conţin zahăr sau îndulcitori artificiali. Eticheta îţi va atrage întotdeauna atenţia. „Pentru că, dacă noi vrem şi încercăm să evităm excesul, atunci trebuie să urmărim ca nu cumva alţii să ne păcălească şi să ne pună zahărul în farfurie", ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi.
Cât de periculos este consumul excesiv?
Nu putem spune că zahărul alb sau cel brun este nociv. Periculos pentru organism devine doar atunci când este consumat în exces. În această situaţie, vom suferi de oscilaţii ale glicemiei. Pe de altă parte, excesul de glucoză din sânge duce la depuneri de grăsimi ce afectează ţesutul adipos şi provoacă obezitate. De asemenea, un consum mare de zahăr ne expune unui alt pericol: apariţia grăsimilor care se depun pe artere şi înfundă vasele de sânge. Putem suferi de artroscleroză dar şi de afecţiuni cerebrovasculare.
Zahărul consumat în cantităţi mari provoacă şi dezechilibre hormonale afectând, cu precădere, hormonii stresului: cortisolul, adrenalina şi insulina. Un consum peste măsură poate duce la depresii şi stări anxioase grave.
Zahărul nu expiră!
Când cumpărăm o pungă sau o cutie de zahăr, trebuie să fim atenţi la ambalaj. Acesta trebuie să fie intact, nu tăiat, rupt sau înţepat. Pune punga sau cutia cu deschiderea în jos. Dacă se scurge zahărul, nu cumpăra! Motivul? Produsul s-ar putea să fie umed. Zahărul nu are un anumit termen de garanţie, deci nu expiră. Asta, cu condiţia să fie depozitat departe de umiditate. Zahărul nu face gărgăriţe sau molii.
Îndulcitorii artificiali îngraşă!
Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm zahăr cu moderaţie. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune care sunt pericolele îndulcitorilor artificiali. Cei mai răspândiţi îndulcitori artificiali fără calorii sunt zaharina, ciclamaţii, aspartanul, acesulfamul şi sucraloza. „Ni se spune că, neavând calorii, ne vor ajuta să slăbim. Fals! Iată cum funcţionează organismul: zahărul conţine 4 kilocalorii la gram.
Când consumăm îndulcitori artificiali, creierul aşteaptă să primească şi caloriile aferente. Însă, pentru că nu le primeşte, atunci le reţine din alte alimente. Şi uite cum ne îngrăşăm! Nu mai punem la socoteală faptul că aceşti îndulcitori sunt neurotoxici şi cancerigeni", ne-a declarat Gheorghe Mencinicopschi.
Consumaţi 40 g de zahăr pe zi!
40 g de zahăr pe zi sunt suficiente pentru a-ţi proteja organismul, spune Gheorghhe Mencinicopschi. „Asta înseamnă cam 8 linguriţe, cantitate pe care trebuie să o asimilezi din toate alimentele consumate în ziua respectivă". Unele persoane au înlocuit zahărul cu miere de albine. Aceasta trebuie consumată cu moderaţie şi tot 40 g pe zi. Mai mult decât atât, mierea devine toxică dacă este încălzită la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Deci, nu pune miere de albine într-un ceai sau o cafea foarte fierbinţi!
Vrei ceva dulce? Ia un fruct!
Pentru a înlocui zahărul, putem consuma fructe. Copiii ar trebui educaţi în acest sens căci gusturile se modelează. Este suficient să-i vadă pe părinţi şi-i vor imita. Însă, să nu facem confuzia între fructe întregi şi sucuri naturale. Sucul natural nu este indicat pentru că nu conţine vitamine şi minerale, ci doar zaharuri.