Click! îţi spune cum poţi fi «şters» din Biroul de Credit

13 februarie 2012 15:47   Național
Ultima actualizare:

Băncile transmit Biroului de Credit trei tipuri de date: date negative (informaţii despre clienţii rău platnici), date pozitive (informaţii despre clienţii bun platnici) şi scoringul (o notă finală prin care Biroul de Credit evaluează riscul de credit al unui client).

Datele negative reprezintă informaţii despre:

* clienţii cu restanţe mai mari de 30 de zile calendaristice;* clienţii fraudulenţi - persoane care au săvârşit o infracţiune sau contravenţie în relaţia directă cu banca, pentru care s-a emis o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă sau prin acte administrative necontestate;* declaraţii cu inadvertenţe (date neconforme cu realitatea furnizate de persoanele fizice la momentul solicitării creditului.

Dacă ştii că eşti într-una din aceste situaţii, atunci poţi fi sigur că te afli deja în Biroul de Credit. Însă, dacă vrei să fii sigur de situaţia ta financiară, te poţi adresa chiar Biroului de Credit.

Trebuie să ştii că toate persoanele au dreptul să solicite gratuit, în fiecare an, un raport cu informaţii despre propria persoană transmise de bănci la Biroul de Credit.

Pentru a afla dacă te afli sau nu pe lista restanţierilor, trebuie să completezi o cerere specială care poate fi obţinută de pe siteul instituţiei (www.birouldecredit.ro).

Solicită o anchetă!

În cazul în care eşti înştiinţat că te afli pe lista restanţierilor, există mai multe posibilităţi de a rezolva problema.

 În primul rând, trebuie ştii exact motivul pentru care ai ajuns în această situaţie: figurezi cu restanţe, nu ai putut plăti deoarece ai fost plecat din ţară, ai fost bolnav sau nu ai fost înştiinţat de către bancă cu privire la introducerea unui anumit comision sau cu privire la creşterea dobânzii.

Apoi, următorul pas este să te duci la o sucursală a băncii (de preferat la cea care ţi-a acordat împrumutul) şi să completezi o cerere prin care soliciţi scoaterea din baza de date, explicând exact motivele pentru care ai ajuns acolo.

Dacă, în urma acestei solicitări banca refuză să te scoată din baza de date poţi apela la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Autoritatea în cauză va fi obligată să investigheze în amănunt cazul tău iar dacă banca este găsită vinovată de vreo eroare tehnică va trebui să-ţi şteargă numele din lista Biroului de Credit. Dacă, în urma anchetei, se dovedeşte faptul că tu eşti vinovat, atunci vei rămâne restanţier timp de patru ani.

63% din credite sunt în valută

Românii nu prea vor să se împrumute în moneda naţională, cu toate că BNR a redus în nenumărate rânduri dobânda de referinţă la creditele în lei.

La sfârşitul anului 2011, 63% din totalul creditelor erau în valută, iar dintre acestea circa 90% sunt în euro. Pentru a reduce numărul creditelor în valută, Banca Naţională a României a început aplicarea unui program de încurajare a creditului în lei. Printre măsuri se află şi reducerea dobânzii-cheie de la 6,25% la 5,5% pe an.

Euribor, la cel mai mic nivel din ultimul an

Dobânda la care băncile se împrumută în euro pe piaţa interbancară, Euribor, şi care influenţează ratele pe care românii trebuie să le achite lunar a atins minimul ultimelor 12 luni.

Acum, dobânda Euribor la trei luni, de referinţă pentru împrumuturile în euro, a ajuns la 1,07%, cel mai redus nivel de după 28 ianuarie. Scăderea a fost posibilă datorită lichidităţilor masive pe care Banca Centrală Europeană le pune la dispoziţia băncilor pentru a preveni o criză în sistemul financiar.

Poţi obţine credite, chiar dacă eşti restanţier

Te afli în baza de date a Biroului de Credit dar vrei să obţii un nou împrumut? Specialistul Click, Alexandra Popa, ne spune care îţi sunt opţiunile.

Apariţia unei restanţe nu mai permite unei persoane să obţină credit, fiind nevoită să aştepte 4 ani până când informaţia se şterge din baza de date.

Sunt însă şi cazuri când persoanele care au avut restanţe au putut, totuşi, obţine un împrumut. În general, acesta e cazul clienţilor care pot demonstra că întârzierea a fost generată de cauze care ţin de imposibilitatea achitării ratei din alte motive decât cele financiare.

Se iau în calcul valoarea restantă şi perioada de întârziere

Pentru ştergerea restanţelor e importantă valoarea acestora precum şi perioada de întârziere. Cu cât restanţele sunt mai reduse, cu atât şansele de a obţine un nou împrumut sunt mai mari.

Răspunsul final diferă de la o bancă la alta, în funcţie de politica de creditare din acel moment şi în funcţie de gradul de risc pe care banca doreşte să şi-l asume.

Ai un scoring bun? Poţi lua împrumut!

d Băncile impun condiţii diferite la acordarea de credite pentru restanţieri caracterizate, în general, prin costuri mai mari sau restricţii privind suma maximă ce poate fi obţinută.

Băncile iau în calcul şi scoringul oferit de Biroul de Credit. Scoringul permite evitarea cazurilor când pentru o restanţă minoră clientului îi este refuzată din start acordarea unui credit ipotecar, indiferent de situaţia sa financiară.

Mai multe